LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Japanski car zakonom zabranio samuraje

Samuraji su ostali upamćeni u japanskoj povijesti kao simboli vjernosti i ratničkog duha, a u njihovom su kodeksu svoju fanatičnost utemeljile i notorne japanske „kamikaze“. 

Samuraji su ostali upamćeni u japanskoj povijesti kao simboli vjernosti i ratničkog duha, a u njihovom su kodeksu svoju fanatičnost utemeljile i notorne japanske „kamikaze“. 

Da ste radili na posjedu nekog samuraja u Japanu u srednjem vijeku, bolje bi vam bilo da ste okrenuli glavu od svog gazde kad bi prošao izvidjeti što rade njegovi kmetovi. Jedan krivi pogled ili pokret mogao je protumačiti kao uvredu, a znalo se da kad uvrijedite samuraja – netko je morao poginuti. Tako je nalagao kodeks.

Samuraji su u srednjovjekovnom feudalnom sustavu starog Japana bili iznimno povlaštena društvena skupina. Oni su bili ti koji su životom štitili život i čast svojih gospodara (daimyoa), koji su podupirali vlast šoguna. Takva vojna moć i podrška samuraja na šogunovoj strani oslabili su carsku vlast u Japanu u 12. stoljeću, a šogunima omogućili da vladaju poprilično razjedinjenom japanskom državom.

Taj nemir i kaotična situacija trajali su sve do 1615. godine, kad je Japance ujedinio Tokugawa Ieyasu, nakon čega je uslijedilo 250 godina mira. U mirnom stanju samuraji su uživali velike privilegije, ali su zadržali posebnu disciplinu i ratnički način života. Živjeli su po posebnom kodeksu zvanom bushido. Njihov se način života temeljio na Konfucijevoj filozofiji i zen budizmu. 

Okosnica je bushida čast, koju su samuraji morali obraniti pod svaku cijenu. Ako bi procijenili da ih je netko uvrijedio, mogli su ga bez sankcija ubiti. Ako pak ne bi uspjeli obraniti svoju ili čast svog gospodara, prema bushidu bili su primorani učiniti samoubojstvo (seppoku ili harakiri). Harakiri bi također činili da ne bi pali u zarobljeništvo neprijateljske vojske. 

Samuraje su, osim bezgranične vjernosti kodeksu i gospodaru krasile i obrazovanost te iznimne vještine za borbu mačem, za kojeg su vjerovali da je dio njihove duše. Postojali su i samuraji koji su ostali bez svoga gospodara, a koji su mogli postati učitelji (sensei) mladim ratnicima. Samuraj bez gospodara zvao se ronin

Ukidanjem feudalnoga sustava u Japanu i povratkom carske vlasti, na današnji dan 1869. godine, službeno su zabranjeni samuraji. Nekoliko godina kasnije zabranjeno je i nošenje mačeva, nakon čega je nastala velika pobuna onoga što je ostalo od samurajske kaste iliti posljednjih samuraja, prema čemu je snimljen film.

Bilo kako bilo, samuraji su ostali upamćeni u japanskoj povijesti kao simboli vjernosti i ratničkog duha, a u njihovom su kodeksu svoju fanatičnost utemeljile i notorne japanske kamikaze

FOTO: FACEBOOK