LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Izgovorena povijesna rečenica: „The Eagle has landed"

Na današnji je dan prije 47 godina Neil Armstrong napravio prvi korak na Mjesecu.

Na današnji je dan prije 47 godina Neil Armstrong napravio prvi korak na Mjesecu.

Prije točno 47 godina Mjesečevom je površinom prvi put u povijesti koračao čovjek. Bio je to Neil Armstrong, kojeg je zatim slijedio Edwin Buzz Aldrin, rekavši da je Mjesec jedna veličanstvena pustoš.

Čitava priča oko projekta Apollo 11 te Mjesečevog modula Eagle, s kojeg je Armstrong kročio na Mjesec, zapravo je započela 1961. godine Američki predsjednik John F. Kennedy iste je godine u Kongresu izjavio da će do kraja tog desetljeća Amerikanac učiniti ovako velik korak te se sigurno vratiti na Zemlju.

Projekt Apollo originalno je osmišljen radi istraživanja svemira. Američki predsjednik Dwight David Eisenhower bio je njegov idejni začetnik, a trebao je biti nastavak projekta letova u Zemljinu orbitu. Izjavom predsjednika Kennedyja, cilj se preusmjerio na istraživanje Mjesečeve površine, što bi naposlijetku omogućilo i spuštanje čovjeka na Mjesec.

Uzrok izjave predsjednika bilo je, po svemu sudeći, trajanje Hladnog rata i borba između SAD-a i Rusije koja se preselila i u svemir. Naime, 1961. godine prvi čovjek u svemiru bio je Rus astronaut Jurij Gagarin. Preplašeni idejom da bi ih Sovjetski savez mogao prestići slanjem čovjeka na Mjesec, Amerika je sva moguća novčana sredstva investirala u nastavak Apolla.

Nakon tragične pogibelji trojice astronauta 1967. godine, do koje je došlo uslijed eksplozije prilikom testiranja Saturn rakete, NASA je nastavila s radom. Godinu dana kasnije testiran je Apollo 7 koji je istraživao orbitu Zemlje te uspješno prošao testove potrebne za putovanje do Mjeseca i natrag. Zatim je 1969. godine uspješno provedena misija koja je odvela tri astronauta na tamnu stranu Mjeseca i natrag na Zemlju. 1969. Apollo je testirao Mjesečev modul unutar Zemljine orbite. Iste je godine Apollo 10 uspješno završio prvu turneju oko Mjeseca.

Praćeni prijenosom uživo, 16. srpnja 1969. u 9:32 ujutro, Apollo 11 krenuo je iz svemirskog centra Kennedy. Posadu su činili Neil Armstrong, Edwin Buzz Aldrin i Michael Collins. Armstrong je tada imao 38 godina i bio je civilni pilot za istraživanja, te je zapovijedao ovom misijom. Nakon putovanja dugog 76 sati, Apollo 11 ušao je u Mjesečevu orbitu 19. srpnja. Sljedećeg dana u 13:46 lunarni modul Eagle kojim su upravljali Armstrong i Buzz, odvojio se od komandnog modula gdje je ostao Collins.

Improvizirajući i ručno upravljajući lunarnim modulom Eagle, Armstrong je dva sata kasnije sletio na područje zvano More mira ,kako bi izbjegao veliki broj stijena. Prema navodima američke Nacionalne aeronautčike i svemirske agencije, u zadnjim trenucima samog spuštanja, operativni sistem modula oglasio je alarm. Kasnije se zvuk alarma pokazao greškom. Armstrong je odmah kontaktirao centralu u Houstonu izgovorivši poznatu rečenicu: The Eagle has landed.

Nakon toga izašao je iz modula i zakoračio na Mjesec. S obzirom na to da je na opremi imao zakačenu televizijsku kameru, nekoliko je milijuna ljudi gledalo ovaj povijesni pothvat. Prije nego što je doista kročio nogom, Armstrong je izjavio da njegov korak predstavlja maleni korak za čovjeka, ali veliki skok za čovječanstvo.

Buzz Aldrin pridružio se Armstrongu nešto kasnije te su zajednički snimili fotografije površine Mjeseca te označili mjesto američkom zastavom. Obojica su muškaraca tu večer proveli spavajući na Mjesecu. Pored zastave, ostavili su i plaketu. Na njoj je pisalo: Ovdje je čovjek s planeta Zemlje prvi put kročio na Mjesec – srpanj 1969. Dolazimo u miru u ime čitavog čovječanstva. 22. srpnja, Apollo 11 započeo je svoje putovanje kući koje je završilo 24. istog mjeseca.

FOTO: WIKIPEDIA