LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Iz sportske literature: Otpisana ekipa ispisala najsjajniju povijest hrvatskog rukometa

Svjetskim prvenstvom u Portugalu 2003. godine muška rukometna reprezentacija na čelu s Linom Červarom ispisala je jedno od najljepših poglavlja u povijesti hrvatskog rukometa, osvojivši najsjajniju medalju.

Svjetskim prvenstvom u Portugalu 2003. godine muška rukometna reprezentacija na čelu s Linom Červarom ispisala je jedno od najljepših poglavlja u povijesti hrvatskog rukometa, osvojivši najsjajniju medalju.

Šola, Matošević, Kelentrić, Kaleb, Džomba, Zrnić, Sulić, Vori, Jović, Valčić, Lacković, Balić, Dominiković, Špoljarić, Metlićić i Goluža – rukometna ekipa koja je postigla najviše u trenutku kada se najmanje od nje očekivalo.

Foto: Facebook
 
Kako svjedoči sam Lino Červar u svojoj knjizi Od Učke do Olimpa – Bilješke rukometnog zaljubljenika, put do portugalskog svjetskog zlata, osvojenog na današnji dan 2003. godine, nije bio nimalo lak. Problemi su postojali još prilikom samog okupljanja reprezentacije uoči kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo.
 

— Sjećam se problema s okupljanjem reprezentacije za kvalifikacije za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Portugal. „Svijećom“ sam morao tražiti igrače koji bi pristali igrati za reprezentaciju. Nitko nije htio igrati s gubitnicima, jer je javnost unaprijed bila pripremljena na poraz s Česima. Međutim, pružili smo odličnu igru na kvalifikacijskim utakmicama i već se tada vidjelo da u našim dečkima postoji ogroman rukometni potencijal, da su plemeniti i dobri, pametni, lukavi borci koji znaju igrati rukomet. — piše Lino Červar.

Kako su godinu dana ranije na Europskom prvenstvu održanom u Švedskoj zauzeli 16. mjesto, tek rijetki u njima su vidjeli nekoga tko bi mogao postići neki značajniji rezultat. Početak prvenstva započeo je porazom od Argentine.  

— Ipak, tijekom večeri imao sam priliku analizirati ih, promotriti ih face to face, još dublje proniknuti u njihovu dušu. I vidio sam u njihovim očima da, iako su doživjeli poraz, nisu gubitnici. Oči su im sjale, u njima se vidio prkos, inat, nisu pognuli glavu i znao sam da će u narednim utakmicama pregaziti svakog protivnika. Bio sam u pravu. – Červarove su riječi.

Preko pobjede nad Španjolskom u polufinalu koja je izborena na teži način — produžecima koji su uslijedili nakon primljenog gola u zadnjoj sekundi iz slobodnog udarca, u finalu čekala ih je Njemačka

— Mi se ne idemo odmarati u svlačionicu, nego ćemo ih čekati ovdje i nećemo dopustiti da nam preotmu finale koje pripada nama! Mi smo ga zaslužili i Španjolci nam ga neće moći oteti!  — stoji u knjizi.

Uspjesi rukometne reprezentacije nastavili su se već sljedeće godine na Olimpijskim igrama u Ateni ponovnim osvajanjem zlatne medalje. Uslijedilo je srebro sa Svjetskog prvenstva u Tunisu 2005. godine, zatim s Europskog prvenstva u Norveškoj 2008. godine, potom je naša reprezentacija na Svjetskom prvenstvu održanom u Hrvatskoj 2009. godine osvojila srebrnu medalju izgubivši u finalu od Francuske. Srebrnu medalju zatim je ponijela s Europskog prvenstva 2010. godine u Austriji, te je uslijedio niz brončanih medalja s Olimpijskih igara i Europskog prvenstva 2012. godine u Srbiji te 2013. godine u Španjolskoj sa Svjetskog prvenstva.

Posljednja osvojena medalja za mušku rukometnu reprezentaciju stigla je s Europskog prvenstva u Poljskoj 2016. godine. Bilo je to prvenstvo koje nećemo pamtiti samo po osvojenoj brončanoj medalji već i po nevjerojatno odigranoj utakmici protiv domaćina u kojoj je ostvarena pobjeda od četrnaest golova razlike, te je tako ispisano još jedno čudo u povijesti hrvatskog rukometa.

FOTO: FLICKR