LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Henrik VIII.: Branitelj vjere

Na današnji dan, 28. siječnja 1547.umro je Henrik VIII., poznati engleski kralj iz dinastije Tudor.

Na današnji dan, 28. siječnja 1547.umro je Henrik VIII., poznati engleski kralj iz dinastije Tudor.

Henrik VIII, engleski kralj iz poznate dinastije Tudor rođen je 28. lipnja 1491. Nakon smrti oca, Henrika VII. s kojim započinje dinastija Tudor i brata prijestolonasljednika, nasljeđuje englesku krunu i postaje kraljem 1509. te se ženi bratovom udovicom, Katarinom Aragonskom i tako učvršćuje sporazum sa Španjolskom, a protiv vječnog protivnika Francuske.

Za razliku od svog prethodnika, Henrik napušta miroljubivu politiku i cijela njegova vladavina, koja je trajala sve do njegove smrti 1547., obilježena je neprestanim ratovima. Širi svoju vlast na Welles, Škotsku i Irsku postavljajući temelje buduće engleske velevlasti.
Kod pojave reformacije Henrik staje na stranu pape, 1521. proglašava Zakon o sedam sakramenata kojime se napadaju reformatorske teze i brane temelji katoličkog učenja, zahvaljujući čemu je od pape Lava X. dobio titulu "Branitelj vjere" (Defensor fidei). Tijekom svoje dugogodišnje vladavine donosi mnogobrojne zakone među kojima onaj o engleskom kao službenom jeziku u svim pokrajinama, prvi zakon protiv sodomije, o zabrani čaranja i proganjanju vještica, o izdaji …

Ovaj apsolutistički kralj, željan moći i slave, poznat kao najokrutniji europski vladar, u povijest ulazi zbog raskola s rimokatoličkom crkvom, kao i svojim brojnim ženama i njihovim tragičnim sudbinama. Nakon što mu papa Klement VII. odbija poništiti brak s prvom suprugom, Henrik donosi odluku o odvajanju od rimokatoličke crkve, osniva vlastitu Anglikansku crkvu te se 1534. proglašava božjim poslanikom na zemlji. Slijedom ovih događaja, sva se crkvena dobra zapljenjuju, samostani se zatvaraju, a crkveni protivnici okrutno progone. Diljem Engleske podižu se stratišta i vješala, pale se lomače.

Katarina Aragonska je poslana u progonstvo kao i njihovo jedino preživjelo dijete, kći Mary koju nikad više nije vidjela. Mary postaje engleska kraljica. Njegova druga žena je Ana Boleyn koja mu rađa kćer Elizabetu, buduću veliku kraljicu. Brak skončava na način da se nakon optužbe da je počinila incest i preljub te da se bavila crnom magijom, Ani odrubljuje glava u londonskom Toweru. Treći brak, onaj s Jane Seymour, sklopljen dan nakon Anina pogubljenja, završava njenom smrću na porodu. Ona mu jedina u braku rađa muškog potomka, boležljivog princa Edvarda. Od Ane od Kleevea se rastaje nakon što brak uopće nije bio konzumiran, Katarina Howard (rođakinja Ane Boleyn) je smaknuta zbog preljuba, a tek posljednja, šesta žena Katarina Parr ga nadživljuje. Zaslužna je za pomirenje Henrika s kćerima, Marijom i Elizabetom, koje su ranije, poništavanjem brakova njihovih majki s Henrikom, bile isključene iz nasljeđivanja i koje su slijedom toga opet postale nasljednice engleske krune.

Povijest bilježi, iako nedokazano, da je Henrik bolovao od sifilisa koji je vjerojatno doveo do njegove smrti u dvorcu Whitehall na današnji dan, 28. siječnja 1547. 

FOTO: WIKIPEDIA