LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Ernest Hemingway dovršio svoj roman „Starac i more”

Na današnji dan 1952. godine Ernest Hemingway dovršio je jedno od svojih najznačajnijih djela.

Na današnji dan 1952. godine Ernest Hemingway dovršio je jedno od svojih najznačajnijih djela.

Roman američkoga književnika Ernesta Hemingwaya „Starac i More“ jedan je od onih naslova kojima se uvijek rado vraćamo.

Nezaboravna slika borbe staroga ribara i sabljarke ostala je u sjećanju mnogim generacijama.

Hemingway je dovršio svoj roman na današnji dan, 4. ožujka 1952. godine, a prvi put je objavljen iste godine u časopisu Life. Tog je dana poslao pismo izdavaču u kojem ga obavještava da je završio s pisanjem i da mu je to najbolje djelo koje je ikada napisao.

Kritičari su se složili s tom tvrdnjom te Hemingway sljedeće godine dobiva Pulitzerovu nagradu.

Zbog svojih knjiga, brakova i brojnih pustolovina, Hemingway je postao kultna ličnost. „Starac i more” jedno je od njegovih najprodavanijih djela, a ujedno i njegovo posljednje značajnije djelo do 1961. godine, kada izvršava samoubojstvo.

Djelo nije opsežno (ima samo 100 stranica), ali je veoma značajno. Radnja se temelji na alegoriji piščeve borbe koji želi sačuvati svoju umjetnost nakon što je postao slavan i privukao veliku pozornost javnosti.

Opisujući život ostarjeloga ribara Santiaga, Hemingway prikazuje sve unutrašnje borbe čovjeka koji je nepravedno izgubio svoj ugled. Želeći ga povratiti, Santiago se hvata u koštac sa nepobjedivom silom prirode te izlazi kao moralni pobjednik iz te neravnopravne borbe:

– Čovjek nije stvoren za poraze. Čovjek može biti uništen, ali ne i pobijeđen.

Inspiraciju za pisanje pronašao je kada je boravio na Kubi. Ovom je prozom napisao „pjesmu" svojoj velikoj ljubavi - ribolovu, svojim prijateljima ribarima i velikom dijelu svoga života koji je proveo na morskim pučinama. Neki smatraju da ga je za lik starca nadahnuo Gregorio Fuentes koji je gotovo trideset godina bio kapetan piščevog broda.
 

FOTO: WIKIMEDIA.ORG