LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Elizabeta II. preuzima prijestolje Velike Britanije

Prije 64 godine umire kralj George VI. te prijestolje nasljeđuje njegova najstarija kći Elizabeta. Više od 60 godina vlada Velikom Britanijom, a njezina vladavina prožeta je pozitivnim i negativnim stranama.

Prije 64 godine umire kralj George VI. te prijestolje nasljeđuje njegova najstarija kći Elizabeta. Više od 60 godina vlada Velikom Britanijom, a njezina vladavina prožeta je pozitivnim i negativnim stranama.

Kralj Velike Britanije i Sjeverne Irske George VI. umro je 06. veljače 1952. godine nakon duge i teške bolesti. Princeza Elizabeta bila je starija od kraljeve dvije kćeri te je trebala naslijediti kraljevstvo. Unatoč tome što je za kraljicu Elizabetu II. okrunjena 02. lipnja 1953. godine u svojoj 27. godini života, dan smrti njezina oca smatra se danom kada ona neslužbeno postaje kraljica.

Kralj George VI. bio je drugi sin kralja Georgea V. te se popeo na prijestolje 1936. godine nakon što je njegov stariji brat Edward VIII. dobrovoljno abdicirao zbog braka s Amerikankom. George VI. bio je omiljen među narodom jer je za vrijeme Drugog svjetskog rata obilazio ratne zone i pokušavao podići moral britanskih vojnika.

Kraljica Elizabeta rođena je 21. travnja 1926. godine te je od malena bila odgajana da jednog dana preuzme prijestolje od svog oca. Udala se za daljeg rođaka Filipa Mounbattena 1947. godine, a njezin prvi sin, princ Charles, rođen je godinu dana kasnije.

Od početka njene vladavine Elizabeta je shvaćala važnost dobrih odnosa s javnošću te je dopustila da se njezino krunjenje prikazuje uživo na televiziji unatoč negodovanju premijera Winstona Churchilla. Naime, on je smatrao da će televizijski prijenos umanjiti važnost samog čina.

Eliizabeta, kao četrdeseti britanski monarh, svoju je dužnost shvatila ozbiljno te je svojim radom i trudom postala popularna u cijelom svijetu. godine 2013. proslavila je 60 godina na prijestolju, dok je od 2015. godine najdulje vladajući britanski monarh

Unatoč popularnosti, njezina vladavina označena je i nekim kontroverzama. Nakon razvoda njezina sina Charlesa i princeze Diane javnost ju je doživjela kao hladnu osobu bez ikakvih emocija i brige za sreću svog sina. Isto se ponovilo nakon Dianine smrti u automobilskoj nesreći. U modernim vremenima javlja se nezadovoljstvo britanskih poreznih obveznika koji ne žele plaćati za uzdržavanje kraljevske obitelji pogotovo zato što je uloga kraljice danas uglavnom ceremonijalna.

Unatoč tome, kraljevska obitelj vrlo je utjecajan britanski ambasador i jedan od glavnih razloga zašto turisti posjećuju Veliku Britaniju. Danas je Elizabeta jedna od najbogatijih žena na svijetu koja u svom vlasništvu ima mnogo posjeda, kolekcija nakita i umjetnina.

FOTO: WIKIPEDIA