LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Eiffel slavi 130 godina otkako je niknuo u srcu Pariza

„Upravo sam doživio veliko zadovoljstvo – postavljanje naše nacionalne zastave na najvišu građevinu koju je čovjek ikada izgradio“, rekao je Gustave Eiffel na današnji dan, kada je simbol Grada Ljubavi niknuo u njegovom središtu.

„Upravo sam doživio veliko zadovoljstvo – postavljanje naše nacionalne zastave na najvišu građevinu koju je čovjek ikada izgradio“, rekao je Gustave Eiffel na današnji dan, kada je simbol Grada Ljubavi niknuo u njegovom središtu.

Gustave Eiffel bio je francuski inženjer i arhitekt odgovoran za dizajniranje željezne strukture Kipa slobode. Mnogi mostovi, vijadukti i željezničke stanice mogu se naći u opusu njegova stvaranja. Ono po čemu ga se najviše pamti jest izgradnja tada najviše građevine na svijetu – Eiffelova tornja.

Bilo je to godine 1889. povodom svjetske izložbe Exposition Universelle, događaja kojim se obilježavala stota godišnjica napada na Bastillu kojim je započela Francuska revolucija. Svu pažnju ukrala je jedna vrlo neobična građevina visoka 300 metara, tada crvene boje – Eiffelov toranj. Služio je kao službeni ulaz u prostor izložbe te se prvotno trebao zadržati oko 20 godina, ali zbog svog bežičnog telegrafskog odašiljača nije maknut. Gotovo 2 milijuna posjetitelja došlo je vidjeti ovu čudesnu građevnu i uživati u panorami koja se s Tornja pruža.

Ideja još od 1884.

Dvojica glavnih inženjera, Emile Nouguier i Maurice Koechlin, imali su ideju za toranj još 1884. Trebalo im je tri godine za preradu arhitekture i estetike uz pomoć Stephena Sauvestrea, ali i za pokretanje cijelog projekta s organizatorima Svjetske izložbe. Prvo kopanje započelo je 1887. Za samo dvije godine, dva mjeseca i pet dana Toranj je bio izgrađen. Predstavljen je javnosti 31. ožujka 1889, a za posjetitelje otvoren 15. svibnja bez ijednog lifta.

FOTO: Toureiffel.paris

Ali u početku se nije svima svidio.

Brojni svjetski umjetnici, slikari, kipari te mnogi drugi protivili su se izgradnji Tornja nazivajući takav čin sramotnim i ružnim.

Cijena – prava sitnica.

Studentska cijena s liftom do prvog kata košta nekih 8 eura, dok je 12 ako ćete do vrha Tornja. Ukoliko se odlučite pješice (stubama – njih 1710), karta do drugog kata stajat će vas 5 eura, dok do vrha ipak morate liftom po cijeni od oko 10 eura.

FOTO: PIXABAY