LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Edisonov prvi veliki izum

Edison je bio veliki izumitelj koji je patentirao velik broj raznovrsnih izuma. Svoju karijeru započeo je u adolescentnoj dobi, a reputaciju izumitelja počeo je graditi izumom fonografa, uređaja za snimanje i reprodukciju zvuka.

Edison je bio veliki izumitelj koji je patentirao velik broj raznovrsnih izuma. Svoju karijeru započeo je u adolescentnoj dobi, a reputaciju izumitelja počeo je graditi izumom fonografa, uređaja za snimanje i reprodukciju zvuka.

Thomas Alva Edison rođen je 11. veljače 1847. godine u državi Ohio u Sjedinjenim Američkim Državama. Bio je izumitelj koji je u svojih 84 godina, pojedinačno ili u timu, patentirao čak 1093 izuma. Uz mnogobrojne izume, osnovao je i prvi laboratorij na svijetu za industrijska istraživanja. Umro je 18. listopada 1931. godine u New Jerseyju.

Karijeru je započeo 1863. godine u telegrafskoj industriji, a neki od njegovih izuma su carbon button microphone, mikrofon koji radi na principu pretvaranja zvuka u električni audio signal, incandescent lamp, takozvana užarena lampa tj. prva komercijalna žarulja, eksperimentalne električne tračnice i mnogi drugi. Njegov prvi veliki i najoriginalniji izum je bio fonograf.

Na današnji dan 1877. godine Edison objavio je da je izumio fonograf. Fonograf je uređaj koji može snimiti i reproducirati zvuk, a Edison se time počeo baviti jer je namjeravao osmisliti način snimanja telefonskih komunikacija. Na tom projektu je radio u svom laboratoriju u Menlo Park-u u New Jerseyu. Eksperimentirao je s gramofonskom iglom na tankom limenom cilindru koji je na njegovo iznenađenje reproducirao pjesmu Mary had a little lamb koju je snimio. Nakon javnih demonstracija rada fonografa Edison je dobio nadimak Wizard of Menlo Park.

Fonograf se u početku koristio kao diktafon, no uz određena poboljšanja pokazao se kao zanimljiv i dobar uređaj za zabavu pa je Edison 1906. godine predstavio seriju glazbenih i kazališnih odabranih djela preko svoje tvrtke National Phonograph. Nastavljajući s poboljšanjima i izumima htio je konkurirati na tržištu diskova. Iako su njegovi diskovi imali veću kvalitetu zvuka, nisu bili kompatibilni s drugim uređajima za reproduciranje zvuka pa nisu bili popularni.

Ovaj audio zapis iz 1906. godine ukazuje na čuda fonografa te mami kupce na njegovu kupnju.
 

 

Kako je zvučao prvi fonograf sa snimljenom pjesmom Mary had a little lamb možete pogledati u videu. 

FOTO: WIKIPEDIA