LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Dnevnik Anne Frank

Na današnji dan, 31. ožujka 1945., umrla je Anne Frank, židovska djevojčica, autorica dnevnika u kojem je pisala o odrastanju u izolaciji u okupiranoj Nizozemskoj za vrijeme II. svjetskog rata.

Na današnji dan, 31. ožujka 1945., umrla je Anne Frank, židovska djevojčica, autorica dnevnika u kojem je pisala o odrastanju u izolaciji u okupiranoj Nizozemskoj za vrijeme II. svjetskog rata.

Annelies Marie Frank rođena je 1929. godine u Frankfurtu, u židovskoj obitelji uspješnih poduzetnika. Četiri godine nakon njezina rođenja, 1933. godine, Adolf Hitler postaje njemački kancelar te sa svojom nacističkom vladom pokreće niz drastičnih mjera u svrhu progona njemačkih Židova. Na jesen iste godine Annina obitelj seli u Amsterdam u kojem Annin otac Otto Frank otvara malu, no uspješnu tvrtku za proizvodnju želatine, a Anne i njena sestra Margot kreću u školu.

U svibnju 1940. Nijemci, koji su tada već bili u ratu napadaju Nizozemsku pa život u njoj ubrzo postaje opasan za židovski narod koji je tamo živio. U razdoblju između ljeta 1942. te rujna 1944., nacisti, zajedno s nizozemskim suradnicima, uspijevaju deportirati više od 100 000 nizozemskih Židova u koncentracijske logore diljem Europe. U srpnju 1942. na kućnu adresu obitelji Frank dolazi pismo naslovljeno na Anninu sestru Margot, kojim dobiva zapovijed da se prijavi u radni logor u Njemačkoj. Cijela obitelj ubrzo nakog toga seli se na tavan blizu Ottove radionice, na adresi Prinsengracht 263, ostavljajući za sobom lažni trag bijega u Švicarsku.

Prinsengracht 263
 
Prinsengracht 263, kuća u kojoj se skrivala obitelj Frank, FOTO: annefrank.org
 

Život u izolaciji

Nakon tjedan dana skrivanja, Frankovima se pridružuje Ottov poslovni suradnik Hermann van Pels, također Židov, zajedno sa ženom i sinom. Skupina Ottovih zaposlenika, uključujući i njegova tajnika Miepa Griesa, rodom Austrijanca, svakodnevno je riskirala svoje živote kako bi krijumčarili hranu, odjeću i vijesti o vanjskome svijetu u njihov tajni stan čiji se ulaz nalazio iza pokretne police za knjige. U studenome 1942., obiteljima Frank i van Pels pridružuje se židovski stomatolog Fritz Pfeffer.

Život osmero ljudi u malome stanu bio je težak. Stan nikada nisu smjeli napuštati, a preko dana morali su biti tihi kako ih ne bi otkrili zaposlenici skladišta u blizini. Anne uskoro počinje pisati dnevnik kako bi ubila dosadu, obraćajući se u njemu imaginarnoj prijateljici imena Kitty, pišući joj o životu u tajnosti, svojim sustanarima, osjećaju usamljenosti, frustracijama... Osim što je u njega zapisivala tipične mladenačke probleme vezane uz dječake, prepirke sa sestrom ili majkom, također je pisala o ratu i vlastitom identitetu, pokazavši veliku zrelost za trinaestogodišnju djevojčicu.

Sestre Frank
 
Sestre Frank, Margot i Anne, FOTO: annefrank.org
 
 

Deportacija u logore

Nakon dvije godine provedene u izolaciji, 4. kolovoza 1944., anoniman izvor daje podatke o tajnom skrovištu obitelji Frank te ih njemačka tajna policija Gestapo uhićuje i šalje u logor u sjevernoj Nizozemskoj, odakle su svi osim sestara Frank u rujnu 1944. teretnim vlakom poslani u Auschwitz u Poljskoj. Anne i Margot poslane su u logor Bergen-Belsen u sjevernoj Njemačkoj, u kojem su u ožujku 1945. umrle od tifusa, i to samo nekoliko tjedana prije nego što su britanske snage oslobodile logor.

Annina majka Edith umrla je od gladi u Auschwitzu u siječnju 1945., Hermann van Pels u plinskim komorama ubrzo nakon dolaska u Auschwitz 1944., njegova supruga u koncentracijskom logoru u Theresienstadtu (današnja Češka) 1945., sin Peter u logoru Mauthausen u Austriji 1945., a Fritz Pfeffer u prosincu 1944., u njemačkom logoru Neuengammeu. Jedini preživjeli od cijele skupine bio je Annin otac Otto koji je napustio Auschwitz nakon što su ga oslobodile sovjetske trupe 27. siječnja 1945. godine

Annin dnevnik i rukopisi
 
Annin dnevnik i rukopisi, FOTO: annefrank.org
 
 

Objavljivanje dnevnika

Kada se Otto Frank vratio u Amsterdam, njegov prijatelj Miep Gies dao mu je Annin dnevnik i preko 300 Anninih rukopisa koji su sadržavali ratne priče, koje je Gies sakrio u stolu nakon što su Frankove odveli nacisti. Otto je znao da je Anne oduvijek htjela biti spisateljica pa je dnevnik i rukopise sastavio 1947. pod nazivom Het Acheterhuis. Djelo je objavljeno 1952. godine u Americi, pod nazivom The Diary of a Young Girl, kod nas prevedeno Dnevnik Anne Frank. Knjiga je prevedena na gotovo 70 svjetskih jezika i prodana u nekoliko desetaka milijuna primjeraka, postavši tako jednim od najčitanijih i najprodavanijih djela o zločinima holokausta.

Isječak iz nizozemskog dokumentarnog filma o Anni Frank možete pogledati u priloženom videu:

FOTO: TELEGRAPH.CO.UK