LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Međunarodni dan mladih

Danas slavimo Međunarodni dan mladih – naši mladi bore se s poslom i stambenim pitanjem

Na današnji dan obilježavamo Međunarodni dan mladih, a upravo se povodom tog dana Savjet mladih Grada Zagreba osvrće na probleme s kojima se mladi Hrvati susreću.

Na današnji dan obilježavamo Međunarodni dan mladih, a upravo se povodom tog dana Savjet mladih Grada Zagreba osvrće na probleme s kojima se mladi Hrvati susreću.

Danas, 12. kolovoza, diljem svijeta obilježava se Međunarodni dan mladih koji je generalna skupština Ujedinjenih naroda utemeljila 1999. godine  zbog čega je svoje priopćenje objavio i Savjet mladih Grada Zagreba, a u kojemu se osvrću na učestali problem s kojim se mladi susreću – problem zapošljivosti i stambenog osamostaljivanja.

Zanimljivo je da je baš nedavno, prema rezultatima Njemačkog saveznog zavoda za statistiku, Hrvatska predzadnja po pitanju iseljavanja mladih iz roditeljskog doma, kako smo već ranije pisali. Prosjek dobi u kojoj se mladi isele jest 31,8 godina po čemu je iza nas samo Crna Gora. Međutim, mladi nerijetko ne mogu doći do posla, a posebice do posla na neodređeno zbog čega im je onemogućeno i dobivanje kredita, pa su prisiljeni živjeti u podstanarstvu ili s roditeljima dok se ne ukaže prilika za nešto bolje.
Vezano:
Što o ovoj problematici ima za reći Savjet mladih saznajte u priopćenju koje prenosimo u cijelosti:
– Povodom Međunarodnog dana mladih, koji se diljem svijeta obilježava 12. kolovoza, želimo svim mladim Zagrepčankama i Zagrepčanima zaželjeti sretan njihov dan!

Smatramo da je ovaj Međunarodni dan idealni trenutak kada se posebno trebamo osvrnuti na sve interese, želje i potrebe mladih u našem društvu, ali da kroz cijelu godinu moramo biti u dosluhu s njihovom zaigranošću, voljom i ambicijom za istraživanjem.

Mladi su uvijek bili najdinamičnija i najsvestranija populacija u društvu, od školaraca koji još traže svoje mjesto pod suncem do ozbiljnijih ljudi u braku s djecom – i iz generacije u generaciju ta se lepeza šarolikosti mladeži širi, konstantno izlazi iz dojučerašnjih granica i ruši ih te postavlja nove oblikujući tako cijelo društvo. Upravo takve promjene koje nameće naša mladost konstantno stvaraju nove izazove za sve nas zbog čega je iznimno važno sačuvati konstruktivan međugeneracijski dijalog te što više uključivati mlade u razne procese donošenja odluka, od obiteljskih do onih društveno-političkih.

Važno je istaknuti da su po brojnim istraživanjima već duži niz godina glavni problemi koje sami mladi ističu mogućnost zapošljavanja i stambenog osamostaljivanja te da te teme, ali i sve druge njima važne, treba posebno adresirati tijekom koronakrize, odnosno da se svi zajedno moramo potruditi ponuditi najbolja moguća rješenja u skladu s novim normalnim.

Nadamo se da ćemo u danima, mjesecima i godinama pred nama svi zajedno unaprjeđivati taj međugeneracijski odnos s maksimalnim razumijevanjem i uvažavanjem i jedne i druge strane.
FOTO: PIXABAY