LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Danas rođendan slavi otkačeni i genijalni Jack Nickolson

Iza sebe je ostavio niz glumačkih nagrada te još veći broj prepoznatljivih filmskih likova, a danas je napunio čak 82 godine.

Iza sebe je ostavio niz glumačkih nagrada te još veći broj prepoznatljivih filmskih likova, a danas je napunio čak 82 godine.

Jack Nickolson, danas jedan od najuspješnijih holivudskih glumaca, rođen je na današnji dan 1937. u New Jerseyu, gdje je također i odrastao te proveo većinu svoga života prije dolaska u Hollywood 1954. Sebe je u školskom periodu opisao kao klauna kojemu je uloga bila nasmijati cijeli razred. To ga je često dovodilo u probleme s autoritetom, pa je gotovo svaki dan nakon nastave morao provoditi dodatno kazneno vrijeme u školi pod nadzorom učitelja. Ipak, ovakav živahan karakter koji je imao od malih nogu, pomogao mu je uspostaviti njegov kasniji tipični stil glume.

Njegov dolazak u glavni grad filmske industrije bio je praćen dugogodišnjim neuspjehom. To ga je dovelo do toga da se okuša u drugim područjima filma poput pisanja scenarija. Uspio je učiniti to za film The Trip koji je izašao 1967, ali se, nažalost, nije proslavio. Nickolsonu se sreća ukazala dvije godine kasnije, kada je dobio ulogu pijandurskog odvjetnika u filmu Easy Rider koji se danas smatra kultnim klasikom svog vremena. Ovom ulogom zaslužio je prvu nominaciju za Oscara te se o njemu proširio glas u Los Angelesu.

Razdoblje 1970-ih smatra se najuspješnijom i najaktualnijom erom Nickolsonove glumačke karijere. Već 1970. dobiva još jednu nominaciju za Oscara za Five Easy Pieces. Njegov najveći uspjeh dotad slijedi 1974. filmom Chinatown, slavljenim detektivskim misterijem. Njegov niz nominiranih, ali neosvojenih Oscara završava 1975. ulogom Randle P. McMurphyja u filmu One Flew Over the Cuckoo's Nest, nedvojbeno njegovim najvećim filmskim postignućem po kojemu je dan-danas najviše pamćen.

Među mlađim će generacijama najzapamćeniji ostati kao Joker, FOTO: Flickr.

U novo desetljeće ulazi radeći na još jednom kultnom klasiku, tj. na filmu The Shiningom, redatelja Stanleyja Kubricka, koji je također među najslavljenijim Nickolsonovim ulogama. godine 1983. osvaja novi zasluženi Oscar, ovoga puta za sporednu ulogu u Terms of Endearment. Šest godina kasnije ponovno glumi još jednog prepoznatljivog lika, odnosno Jokera u filmu Batman, dok je devedesete obilježio Oscar za romantičnu komediju As Good as It Gets. Prvih godina novoga tisućljeća rjeđe se pojavljuje na filmskim ekranima, ali i dalje sudjeluje u nekolicini proslavljenih filmova, uključujući About Schmidt, The Departed i The Bucket List.

Uživajući u zasluženom odmoru, Nickolson nije glumio od 2010. Je li ovo njegova konačna mirovina ili samo privremeni odmor, kaže da ne zna ni on sam. Ipak, iza sebe ima neusporediv uspjeh od 12 nominacija za Oscara, koje ga čine najnagrađivanijim muškarcem u povijesti Hollywooda.

FOTO: PIXABAY