Danas je Svjetski dan kolačića; donosimo jednostavan recept za ukusne kolačiće
Zahvaljujući Mattu Naderu, još od 1987. godine 4. prosinaca obilježava se Svjetski dan kolačića. Mogu se napraviti u bezbroj različitih oblika te okusa. Za proslavu ovoga Dana potrebna vam je samo dobra ekipa i zabava može početi.
Zahvaljujući Mattu Naderu, još od 1987. godine 4. prosinaca obilježava se Svjetski dan kolačića. Mogu se napraviti u bezbroj različitih oblika te okusa. Za proslavu ovoga Dana potrebna vam je samo dobra ekipa i zabava može početi.
Odvojite nekoliko minuta i ispecite kolačiće jer danas slavimo Svjetski dan kolačića. Nema sumnje da slatki kolačići različitih vrsta, od orašastih plodova i voća do čokolade, zaslužuju vlastiti dan, a sve je započelo 1987. godine kada je Matt Nader iz tvrtke San Chip Cookie sa sjedištem u San Franciscu osmislio Cookie Day:
– To je baš kao i organizirati Dan tajnika... Bit će to zabavno. – rekao je Nader.
Zanimljivo je kako se diljem svijeta zapravo obilježava niz varijacija na Dan kolačića, poput Dana kolačića od zobenih pahuljica i Dana pečenja kolačića. To je vjerojatno zbog jedne od najvećih stvari o kolačićima – oni dolaze u stotinama oblika i veličina i relativno su jednostavni za izradu.
Kako uopće proslaviti Dan kolačića? Nabavite potrebne sastojke, okupite ekipu i krenite s pečenjem. Za one koji su na Vi s pečenjem kolačića, evo jednostavnog recepta s kojim možete započeti svoju avanturu!
Sastojci:
- 100 g maslaca
- 340 g brašna
- 40 ml soka od limuna
- 100 g šećera
- 2 jaja
- 2 g soli
- prašak za pecivo
- korica 1 limuna
- šećer u prahu.
Priprema:
Umiješajte mikserom maslac, šećer te jaja. Dodajte koricu i sok limuna te na kraju lagano umiješajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli. Kada dobijete lijepu glatku smjesu, stavite u hladnjak na hlađenje. Što hladnija i tvrđa smjesa, to bolje. Lakše ćete oblikovati kuglice i ljepše će vam se ispeći, dobiti ćete najbolji tzv. raspuknuti efekt. Kuglice načinite veličine oraha, zatim ih uvaljajte u šećer u prahu. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 °C, nekih 10 –15 min.