LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Danas je Svjetski dan kolačića; donosimo jednostavan recept za ukusne kolačiće

Zahvaljujući Mattu Naderu, još od 1987. godine 4. prosinaca obilježava se Svjetski dan kolačića. Mogu se napraviti u bezbroj različitih oblika te okusa. Za proslavu ovoga Dana potrebna vam je samo dobra ekipa i zabava može početi.

Zahvaljujući Mattu Naderu, još od 1987. godine 4. prosinaca obilježava se Svjetski dan kolačića. Mogu se napraviti u bezbroj različitih oblika te okusa. Za proslavu ovoga Dana potrebna vam je samo dobra ekipa i zabava može početi.

Odvojite nekoliko minuta i ispecite kolačiće jer danas slavimo Svjetski dan kolačića. Nema sumnje da slatki kolačići različitih vrsta, od orašastih plodova i voća do čokolade, zaslužuju vlastiti dan, a sve je započelo 1987. godine kada je Matt Nader iz tvrtke San Chip Cookie sa sjedištem u San Franciscu osmislio Cookie Day:

– To je baš kao i organizirati Dan tajnika... Bit će to zabavno. – rekao je Nader.

Zanimljivo je kako se diljem svijeta zapravo obilježava niz varijacija na Dan kolačića, poput Dana kolačića od zobenih pahuljica i Dana pečenja kolačića. To je vjerojatno zbog jedne od najvećih stvari o kolačićima – oni dolaze u stotinama oblika i veličina i relativno su jednostavni za izradu.

Jednostavni kolači koje možete napraviti u studentskim domovima


Kako uopće proslaviti Dan kolačića? Nabavite potrebne sastojke, okupite ekipu i krenite s pečenjem. Za one koji su na Vi s pečenjem kolačića, evo jednostavnog recepta s kojim možete započeti svoju avanturu!

Sastojci:

Danas slavimo 150 godina zagrebačkog sveučilišta kakvo poznajemo danas


  • 100 g maslaca
  •  340 g brašna
  • 40 ml soka od limuna
  • 100 g šećera 
  • 2 jaja
  • 2 g soli
  • prašak za pecivo
  • korica 1 limuna
  • šećer u prahu.

Priprema:

Umiješajte mikserom maslac, šećer te jaja. Dodajte koricu i sok limuna te na kraju lagano umiješajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli. Kada dobijete lijepu glatku smjesu, stavite u hladnjak na hlađenje. Što hladnija i tvrđa smjesa, to bolje. Lakše ćete oblikovati kuglice i ljepše će vam se ispeći, dobiti ćete najbolji tzv. raspuknuti efekt. Kuglice načinite veličine oraha, zatim ih uvaljajte u šećer u prahu. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 °C, nekih 10 –15 min. 

Sveučilište u Zagrebu uskoro organizira veliku desetodnevnu proslavu s brojnim događajima


IZVOR: DAYSOFTHEYEAR.COM
FOTO: TWITTER