Slatki blagdani
Jednostavni kolači koje možete napraviti u studentskim domovima
Došlo je vrijeme blagdana, a neki od studenata ipak ne idu doma već ostaju u studentskim domovima, tim povodom donosimo vam kako da slatki božićni duh unesete u svoje domske sobe.
Došlo je vrijeme blagdana, a neki od studenata ipak ne idu doma već ostaju u studentskim domovima, tim povodom donosimo vam kako da slatki božićni duh unesete u svoje domske sobe.
Advent je u punom jeku i cijeli grad je okićen, neki su već i okitili drvce te spremno čekaju Božić. No ima i onih koji zbog nekih razloga ne mogu otići iz studentskih domova. Upravo zbog toga donosimo vam par recepata koje možete napraviti u čajnoj kuhinji u studentskim domovima kako bi i bi imali sladak Božić.
Torta od palačinki s čokoladom i lješnjacima
Prvi kolač koji donosimo je vrlo jednostavan i zasigurno imate sve potrebno u svojim studentskim sobama i čajnim kuhinjama. Radi se o torti od palačinka za koju je potrebno svega pola sata kuhanja.
Palačinke su jedno od jela koje volimo od malena, a za ovu tortu potrebno vam je; 210 grama brašna, 50 grama šećera, ¼ žličice soli, šest jaja, 70 grama maslaca i 650 mililitra mlijeka, kako bi napravili smjesu za palačinke. Za kremu potrebno vam je 600 mililitra slatkog vrhnja, 400 grama čokolade za kuhanje, 30 grama maslaca, 100 grama mljevenih lješnjaka i 50 grama grubo isjeckanih lješnjaka.
Priprema se sastoji od svega dva koraka u kojoj sjedinjujete sastojke za smjesu. Maslac rastopite, ponovno ga malo ohladite i ostavite sa strane. U većoj zdjeli sjedinite brašno, šećer i sol. U posebnoj zdjeli istucite jaja, zatim dodajte u posudu s brašnom i miješajte pjenjačom dok se sastojci ne sjedine.
Uz miješanje polagano dodavajte maslac dok se ne poveže. Postepeno ulijte mlijeko i miješajte dok se sastojci ne sjedine. U slučaju da je smjesa malo pregusta, dodajte još malo mlijeka. Posudu prekrijte i ostavite 30 minuta, te nakon toga možete krenuti peći palačinke.
Što se tiče kreme zagrijte slatko vrhnje do vrenja, a čokoladu nasjeckajte na komadiće. Prebacite čokoladu u zdjelu otpornu na toplinu i prelijte je zagrijanim vrhnjem. Ostavite tri minute te dobro promiješajte kako bi se otopila sva čokolada. Ubacite maslac i promiješajte. Na tanjur stavite jednu palačinku i premažite je jednom do dvije žlice kreme. Posipajte žličicom mljevenih lješnjaka i stavite drugu palačinku. Premažite je kremom i posipajte lješnjacima. Ponavljajte dok ne potrošite sve palačinke. Ostatak kreme namažite na vrh te posipajte krupno sjeckanim lješnjacima.
Ledeni parfe s čokoladom i borovnicama
Za ovaj recept jedina dodatna pomagala koje će vam trebati su mikser i kalup i vjerojatno je kolač za koji će vam trebati najviše vremena, no savršen je spoj čokolade i borovnica. Trebat će vam jedan paket Dolcela Parfe kreme, 600 mililitra mlijeka, 100 grama otopljene tamne čokolade, 150 grama pirea borovnica ili dvije žlice borovnica voćnog namaza - pokušajte pronaći onaj s najvećim udjelom voća.
Kolač pripremate tako da u hladno mlijeko dodajte mješavinu za kremu, potom mikserom lagano promiješajte te nastavite miješati četiri minute najvećom brzinom da dobijete kremu željene gustoće. Podijelite kremu na dva dijela pa u jedan umiješajte otopljenu čokoladu, a u drugi namaz od borovnica.
Duguljasti kalup, dimenzija oko 22 x 10 cm, obložite plastičnom folijom u dva sloja i izlijte čokoladnu kremu, poravnajte, pa prekrijte voćnom kremom. Poravnajte i zamrznite najmanje šest sati. Kalup okrenite na tanjur, pa ledeni parfe lagano istresite. Odstranite foliju i prelijte otopljenom čokoladom u koju ste dodali žličicu ulja.
Rum kuglice
Vjerojatno najjednostavniji kolač na ovom popisu, a izrazito fin. Za pripremu rum kuglica potrebno vam je 200 grama otopljene tamne čokolade, 150 grama otopljenog maslaca, 150 grama mljevenih keksa, 150 grama mljevenih oraha i dva paketa rum šećera. Priprema počinje da sve sastojke pomiješajte pa smjesu kratko ohladite, a od pripremljene smjese oblikujte kuglice koje potom uvaljajte u kakao, mrvice, mljevene kekse.
OZNAKE:
IZVOR:
COOLINARKA
FOTO:
FREEPIK