LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

Prije 24 godine Republika Hrvatska međunarodno je priznata od većine europskih i svjetskih zemalja. Prva država koja je međunarodno priznala Hrvatsku bio je Island, a zatim su to učinile i brojne druge.

Prije 24 godine Republika Hrvatska međunarodno je priznata od većine europskih i svjetskih zemalja. Prva država koja je međunarodno priznala Hrvatsku bio je Island, a zatim su to učinile i brojne druge.

Na današnji dan 1992. godine Hrvatska je međunarodno priznata kao samostalna država. Tog povijesnog dana prvi predsjednik Republike Hrvatske, doktor Franjo Tuđman preko televizije se obratio svim hrvatskim građanima ovim riječima:

– Današnji dan, 15. siječnja 1992. godine, bit će zlatnim slovima uklesan u cijelu, četrnaeststoljetnu povijest hrvatskog naroda na ovome prostoru, za nas svetom tlu između Mure, Drave, Dunava i Jadrana. Nakon što je proglasila svoju samostalnost i suverenost, i raskinula svoje državno-pravne veze s bivšom jugoslavenskom državnom zajednicom, Republika Hrvatska postigla je i međunarodno priznanje svoje neovisnosti. 

Međutim, priznavanje Hrvatske od strane drugih država započelo je znatno ranije. Prve zemlje koje su priznale Hrvatsku i to još u jesen 1991. godine bile su one koje i same tada nisu bile međunarodno priznate. To su Slovenija, Litva, Ukrajina, Latvija i Estonija.

Službeno, prva država koja je priznala Hrvatsku bio je Island i to još 19. prosinca 1991. godine Isti dan takvu je odluku donijela i Njemačka, no ona je stupila na snagu tek 15. siječnja na dan kada su i druge članice tadašnje Europske zajednice priznale Hrvatsku.

Njemačka je imala veliku ulogu u priznavanju Hrvatske. Naime, svojom odlukom Njemačka je izazvala prijekore od strane drugih država, ali i nezaustavljivu diplomatsku akciju svih članica Europske zajednice koje su počele jedna za drugom priznavati samostalnost i suverenitet Hrvatske.

Dva dana prije Europske zajednice Hrvatsku je priznala Sveta Stolica, a dan prije Europske zajednice to je učinila država San Marino.

Dana 15. siječnja Hrvatsku su uz Njemačku priznale i Belgija, Velika Britanija, Danska, Malta, Austrija, Švicarska, Nizozemska, Mađarska, Norveška, Bugarska, Poljska, Italija, Kanada, Australija, Francuska, Finska i Švedska.

Do kraja siječnja 1992. godine, Hrvatska je priznata od strane još sedam zemalja, a to su Finska, Rumunjska, Albanija, Bosna i Hercegovina, Brazil, Paragvaj i Bolivija. Prva azijska zemlja, ne računajući Tursku, koja je priznala Hrvatsku bio je Iran, a prva afrička zemlja bio je Egipat. Iste godine 22. svibnja, Hrvatska je primljena u Ujedinjene Narode, a do tada su je priznale Rusija, Japan, Sjedinjene Američke Države, Izrael i Kina. 

FOTO: WIKIPEDIA