Dan je ljubitelja sira; evo čemu duguje višestoljetnu popularnost
Duga povijest proizvodnje i konzumacije sira dokazuje kako ova delicija već stoljećima ne gubi na svojoj privlačnosti. A čemu sve duguje popularnost, pa i činjenicu da je danas dan njezinih ljubitelja?
Duga povijest proizvodnje i konzumacije sira dokazuje kako ova delicija već stoljećima ne gubi na svojoj privlačnosti. A čemu sve duguje popularnost, pa i činjenicu da je danas dan njezinih ljubitelja?
Ako ste i vi jedan od milijuna ljudi koji ne mogu zamisliti dan bez sira, danas je vaš dan. Naime, 20. siječnja obilježava se dan ljubitelja te mliječne namirnice.
Duga povijest proizvodnje i konzumacije dokazuje kako ova delicija već stoljećima ne gubi na svojoj privlačnosti. Mnoge svjetske regije postale su poznate po svojim specifičnim vrstama te imaju svoje posebne recepte i tehnike kojima ih proizvode i koji se strogo čuvaju i prenose s koljena na koljeno. Spomenimo samo goudu i ementaler, camembert i brie te američki cheddar uz nebrojene druge vrste.
Dio svoje popularnosti sir zasigurno duguje upravo svojoj iznimnoj prilagodljivosti i raznovrsnosti. Brojnim vrstama mlijeka i raznim tehnikama koje su na raspolaganju sirarima mogu se dobiti bogate nijanse okusa među kojima svatko može pronaći neki koji mu odgovara. Dodavanjem raznoraznih začina paleta okusa može se još više proširiti kako bi se namirnici podarila nova svježina i nanovo pobudio interes kod ljudi koji je konzumiraju.
Raznovrsnost, između ostalog, čini sir namirnicom koja se može konzumirati zasebno, ali i prilagoditi gotovo svakom jelu u koje se dodaje. Dodavanje jednostavnom jelu od tjestenine može ga podignuti na jednu sasvim drugu razinu. Kriška neke zanimljive vrste može običan sendvič učiniti gurmanskim doživljajem. A ne zaboravite i na cheesecake, fantastičan desert koji se također može prilagoditi svačijem ukusu.