LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Crtice iz života Georgea Washingtona, prvog američkog predsjednika, povodom dana njegova rođenja

George Washington ostavio je velik trag u američkoj povijesti na mnogo polja, od rata do politike. Svima je najpoznatiji kao prvi američki predsjednik, a borio se za neovisnost i slobodu svoje zemlje u Ratu za neovisnost.

George Washington ostavio je velik trag u američkoj povijesti na mnogo polja, od rata do politike. Svima je najpoznatiji kao prvi američki predsjednik, a borio se za neovisnost i slobodu svoje zemlje u Ratu za neovisnost.

George Washington, prvi predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, rodio se na današnji dan, 22. veljače, 1732. godine u saveznoj državi Virginiji.

Mladost

Rođen je u obitelji engleskog podrijetla te je odrastao kao dio gospodarske elite savezne države Virginije, koja se sastojala od robovlasnika i posjednika plantaža, uz petero braće. Uspješne bi obitelji, kao što je to bila obitelj Washington, školovale svoju djecu kod kuće ili u privatnim školama. Povjesničari tvrde kako je George završio svoje formalno školovanje u dobi od 15 godina. Kao tinejdžer je pokazivao interes za matematiku te je postao i zaposlio se kao geometar i zarađivao pozamašnu svotu novca.

Službenik i farmer

Tijekom 1752. godine postao je zapovjednik policije u Virginiji, no nekoliko godina kasnije od tog je posla odustao. 1759. godine oženio se djevojkom po imenu Martha Dandridge Custis, udovicom koja je imala dvoje djece iz prijašnjeg braka. Zajedno nikada nisu imali djece. U narednim je godinama proširio područje Mount Vernona, na 8000 hektara izgradio je 5 farmi na kojima je uzgajao brojne kulture te se bavio ribarstvom. Volio se baviti poljodjelstvom.

Američki rat za neovisnost

George Washington godinama je svjedočio britanskom nametanju poreza kolonijama te se složio s brojnim uvjerenjima kako treba proglasiti neovisnost od Engleske. 1777. godine, tijekom Prvog kontinentalnog kongresa u Philadelphiji, Washington je služio kao delegat. Kada je započeo Rat za neovisnost, budući predsjednik imenovan je glavnim zapovjednikom kontinentalne vojske. Kada su britanske trupe bile uhvaćene i rat okončan, proglašen je nacionalnim herojem.

Prvi američki predsjednik

Potpisivanjem mirovnog ugovora s Britanijom 1783. godine George Washington odlučio je odustati od vojske te se vratiti obiteljskom životu i radu na farmi. 1787. godine bio je pozvan da predvodi odbor za izradu novog ustava na Ustavnoj konvenciji u Philadelphiji. Njegovo je vodstvo uvjerilo delegate kako je on pravi čovjek za predsjednika. 7. siječnja 1789. godine održani su prvi predsjednički izbori, a pobijedio je upravo George Washington. Kao predsjednik je živio u New Yorku i Philadelphiji jer tada budući glavni grad SAD-a, Washington, D.C. nije bio izgrađen.

Odlazak u mirovinu

1796. godine George Washington odbio je treći mandat za predsjednika te odlučio otići u mirovinu i vratiti se u Mount Vernon. U svom oproštajnom govoru pozvao je novu državu da održi najviše standarde u zemlji. Njegovo se oproštajno izlaganje čita svake veljače u američkom senatu kako bi se obilježio rođendan Georgea Washingtona. Nakon povratka u Mount Vernon pokrenuo je proizvodnju na farmi te se posvetio poljodjelstvu. U prosincu 1799. godine dobio je prehladu tijekom pregledavanja farmi usred kiše. Prehlada se razvila u infekciju grla te je George Washington preminuo 14. prosinca 1799. godine u 67. godini života. Pokopan je u Mount Vernonu, u kojem je proveo većinu svog iznimnog života. Stotine su škola u zemlji nazvane njegovim imenom, kao i glavni grad Washington, D.C. Njegovo se lice pojavljuje na novčanici. Ostavio je veliko naslijeđe svojoj zemlji te je bio poznat kao Father of His Country ili Otac svoje Nacije.

FOTO: PIXABAY