LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
ZDRAVI RECEPT

Brza i fina slastica povodom Svjetskog dana zobenih kolačića

Otkrijte recept koji će promijeniti način na koji razmišljate o slatkim poslasticama, povodom obilježavanja Dana zobenih kolačića.

Otkrijte recept koji će promijeniti način na koji razmišljate o slatkim poslasticama, povodom obilježavanja Dana zobenih kolačića.

Danas, 30. travnja, obilježava se jedan od najomiljenijih dana među ljubiteljima slatkiša i zdrave prehrane – Nacionalni dan zobenih kolačića. Ovaj dan nije samo prilika da uživamo u ukusnim zalogajima nego i da se prisjetimo prednosti koje zob donosi našem zdravlju. 

Studenti ovog sveučilišta od jeseni mogu upisati novi izborni kolegij, većina nastavnih sati provodi se na terenu


Zobeni kolačići postali su klasik među slasticama zbog svoje jednostavnosti, prilagodljivosti i, naravno, fantastičnog okusa. Njihova bogata tekstura i blaga slatkoća čine ih savršenim dodatkom svakom jutarnjem obroku ili popodnevnom snacku. Ali, osim što su ukusni, zobeni kolačići su i iznenađujuće zdravi. Zob je puna vlakana koja pomažu u održavanju zdravog probavnog sustava i reguliranju razine šećera u krvi. Također, sadrži antioksidanse, vitamine i minerale koji podržavaju opće zdravlje organizma.

Posjetite Živu knjižnicu i otkrijte priče koje nećete pronaći na policama


Da bismo obilježili ovaj poseban dan, dijelimo s vama jednostavan recept za domaće zobene kolačiće, koji će zadovoljiti vaše nepce i tijelo.

 

Sastojci:

  • 1 šalica zobenih pahuljica (klasičnih ili fino mljevenih)
  • 1/2 šalice brašna (može biti pšenično ili bezglutensko)
  • 1/2 šalice smeđeg šećera
  • 1/4 šalice maslaca ili kokosovog ulja (otopljenog)
  • 1 jaje
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1/2 žličice cimeta (po želji)
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • opcionalno: orašasti plodovi, čokolada, suho voće po želji.

 

Besplatno testiranje, mjerenje i savjeti o prehrani – provjerite svoje zdravlje na PMF-u


Upute:

  1. Zagrijte pećnicu na 180°C i pripremite lim za pečenje obložen papirom.
  2. U velikoj zdjeli pomiješajte zobene pahuljice, brašno, smeđi šećer, cimet, prašak za pecivo i sol.
  3. U drugoj zdjeli umutite maslac (ili kokosovo ulje) s jajem i ekstraktom vanilije.
  4. Postupno dodajte suhe sastojke mokrim sastojcima i promiješajte dok ne dobijete kompaktno tijesto.
  5. Po želji dodajte orašaste plodove, čokoladu ili suho voće u tijesto i dobro promiješajte.
  6. Oblikujte male kuglice od tijesta i položite ih na pripremljeni lim, lagano ih pritisnuvši da se spljošte.
  7. Pecite kolačiće u prethodno zagrijanoj pećnici 10-12 minuta, ili dok ne postanu lagano zlatno smeđi.
  8. Izvadite ih iz pećnice i ostavite da se potpuno ohlade prije posluživanja.
FOTO: PIXABAY