LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Bostonska čajanka

U 18. stoljeću Velika Britanija je vodila politiku koja nije odgovarala dobrobiti njenih američkih kolonija. Nezadovoljstvo je dosegnulo vrhunac britanskom promjenom poreza na čaj, čiju su pošiljku od 45 tona pobunjenici bacili u more.

U 18. stoljeću Velika Britanija je vodila politiku koja nije odgovarala dobrobiti njenih američkih kolonija. Nezadovoljstvo je dosegnulo vrhunac britanskom promjenom poreza na čaj, čiju su pošiljku od 45 tona pobunjenici bacili u more.

U 18. stoljeću Velika Britanija je imala mnogo kolonija na američkom kontinentu. Politika Velike Britanije u mnogo slučajeva se nije poklapala s dobrobiti kolonija koje su se pokušale oduprijeti iskorištavanju od strane Britanaca.

Vrhunac nezadovoljstva dogodio se 1773. godine kada je britanski parlament donio Tea Act, odluku kojom se višestruko smanjio porez na čaj tvrtke East India Company koja je počela loše poslovati. Na taj način tvrtka je dobila monopol nad američkom trgovinom čaja. East India Company čak je mogla ponuditi jeftiniji čaj od onog prokrijumčarenog u Ameriku od strane nizozemskih trgovaca. Kolonisti su ovaj čin interpretirali kao još jedan primjer tiranije porezom.

Pobunjenici su tražili od vlade i trgovaca da ne prime pošiljke čaja. Dok su trgovci iz Charlestona, New Yorka i Philadephie pristali, oni u Bostonu nisu. Kad su tri broda Dartmouth, Eleanor i Beaver s pošiljkama čaja stigli u bostonsku luku, kolonisti su tražili da se brodovi vrate u Englesku bez plaćanja poreza, no guverner Massachusettsa Thomas Hutchinson nije pristao.

U noći 16. prosinca 1773. godine vođa pobunjenika Samuel Adams sa skupinom pokreta otpora Sons of Liberty organizirao je „čajanku“. Naime, oko 60 pobunjenika prerušilo se u Mohawk Indijance, ukrcali su se na sva tri britanska broda i bacili 342 sanduka čaja u more. U sanducima je bilo oko 45 tona čaja u tadašnjoj vrijednosti od otprilike 18 000 dolara. Danas bi šteta bila oko jednog milijuna dolara.

Parlament je 1774. godine odgovorio na taj čin donošenjem kaznenih aktova, Coercive Acts, također poznatih pod nazivom Intolerable Acts. Prekinuta je trgovina s Bostonom, uspostavljena je vladavina britanske vojske u Massachusettsu, a britanski službenici postali su imuni na kazneni progon u Americi. Kolonisti su zatim sazvali prvi Kontinentalni kongres na kojem su raspravljali o ujedinjenom američkom otporu Velikoj Britaniji.

Parlament je smatrao da je Bostonska čajanka potvrdila da je Massachusetts središte pokreta otpora protiv Britanije. Kaznene odluke su zato trebale kazniti cijelu koloniju, a posebice Boston, što za Bostonsku čajanku, tako i za pokret otpora koji je Boston predstavljao. Ovi događaji doveli su do sve većih tenzija između dviju strana i bile jedan od povoda skorašnjem ratu.

FOTO: WIKIPEDIA