LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Bob Marley – čovjek koji je proslavio reggae

– Love the life you live, live the life you love.

– Love the life you live, live the life you love.

Rođen je 1945. godine na Jamajci kao sin mješanac Engleza i Jamajčanke. Svoj prvi singl One cup of coffee snima 1962., a već dvije godine kasnije osnovani su The Wailers, vokalna grupa u kojoj je Marley bio vođa i autor većine skladbi.

The Wailers

Njihovo je prvo izdanje, Simmer Down, postao pravi ska hit na Jamajci te u sljedećih nekoliko godina izbacuju jedan za drugim hitom i tako sve do kraja šezdesetih godina, kada Livingston i Marley služe zatvorske kazne.

Od 1969. godine ponovo se okupljaju i naredne godine pokreću drugu vlastitu etiketu – Tuff Gong, koja postiže značajan lokalni uspjeh, a članovi grupe već tada počinju zastupati rastafarijanizam i nose frizuru koja će kasnije postati sinonim za Marleya – dreadlockse.

Bob Marley i The Wailersi

Bob Marley i The Wailers, FOTO: Bob Marley and The Wailers

Potkraj 1973. godine izlazi album Burnin' koji nije stekao veliku slavu, no Marleyjeva se publika povećava s obzirom na to da je album sadržavao Claptonovu skladbu I shot the sheriff, koja postaje hit singlom. godine 1975. Marley objavljuje legendarnu skladbu No woman no cry te upravo zahvaljujući njoj postaje prvi izvođač s Jamajke koji je afirmiran u Velikoj Britaniji i SAD-u, istovremeno zadržavši svoju domaću publiku.

Pokušaj ubojstva i smrt

Dana 6. prosinca 1976. godine Marley je bio žrtva pokušaja ubojstva, samo dva dana prije koncerta, koji su na Jamajci organizirale pristaše tadašnjeg premijera. Iako je zadobio ozljede, održao je koncert koji je slušalo čak 85 000 ljudi. 

Godine 1977. Marleyju je otkriven maligni tumor ispod nožnog palca te mu liječnici sugeriraju amputaciju cijeloga prsta, a kako rastafarijanska vjera ne dopušta odstranjivanje dijelova tijela, Marley to odbija i unatoč bolesti odlazi na veliku europsku turneju. U svibnju 1980. održao je u Milanu najveći koncert kojei je slušalo rekordnih 100 000 obožavatelja.

Bob Marley, koncert u Milanu

Koncert u Milanu 1980. na kojem je bilo preko 100 000 ljudi, FOTO: Wikipedia

Dana 23. rujna 1980. u Pittsburghu održao je svoj posljednji koncert. Stanje mu se ubrzo pogoršava te se rak proširuje na cijelo tijelo. Na današnji dan, 11. svibnja 1981. godine umire u bolnici u Miamiju u 36. godini života od posljedica proširenja tumora na pluća i mozak, ostavljajući za sobom 11-ero djece. 

Tridesetak godina nakon njegove smrti, obožavatelji diljem svijeta i dalje rado slušaju njegove skladbe, a mnogi glazbenici i umjetnici nalaze inspiraciju kroz njegov lik i djelo. Ostat će zapamćen kao jedini reggae glazbenik i glazbenik trećeg svijeta koji je postigao svjetsku slavu.

FOTO: WIKIPEDIA