LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

„Blue Monday” – mit o najdepresivnijem danu u godini

Saznajte priču iza najdepresivnijeg dana u godini.

Saznajte priču iza najdepresivnijeg dana u godini.

Priča o plavom ponedjeljku započela je oko 2005. godine, kada je britanska putnička agencija Sky Travel pokušala empirijski doći do dana kada se ljudi osjećaju najdepresivnije.

Uzeli su u obzir mnoge parametre, od udaljenosti od Božića i Nove godine, trošenja na blagdanske darove, zabave i slično što mnoge otjera u dugove koje onda moraju vratiti, do velikog broja neispunjenih novogodišnjih odluka, lošeg vremena i nedostatka sunca te udaljenosti od ljeta i godišnjih odmora.

Rezultate su objavili u priopćenju za javnost, u kojem su rekli kako je, prema njihovu istraživanju, treći ponedjeljak u siječnju najdepresivniji dan u godini i prozvali ga Blue Monday.

No, znanost ne potvrđuje tvrdnje koje su iznesene u spomenutom priopćenju. Varijable koje su korištene u izračunu nisu konkretne i mjerljive, rezultati se ne mogu provjeriti niti replicirati, a svatko tko se bori s depresijom u bilo kojem njezinu obliku reći će vam kako ona može napasti kada god želi, bez obzira na ostale vanjske i unutarnje čimbenike.

Mentalno zdravlje ne može biti svedeno na neku znanstvenu formulu jer je iznimno kompleksno i ovisi o delikatnoj ravnoteži i međuutjecaju brojnih faktora, od fizičkih preko psiholoških do okolišnih. Zato ignorirajte sve pseudoznanstvene natpise i njegujte svoju mentalnu dobrobit svakoga dana. A ako osjetite kako ne možete sami, svakako potražite stručnu pomoć.

FOTO: PIXABAY.COM