LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

„Blue Monday” – mit o najdepresivnijem danu u godini

Saznajte priču iza najdepresivnijeg dana u godini.

Saznajte priču iza najdepresivnijeg dana u godini.

Priča o plavom ponedjeljku započela je oko 2005. godine, kada je britanska putnička agencija Sky Travel pokušala empirijski doći do dana kada se ljudi osjećaju najdepresivnije.

Kako je uvedena telefonska linija koja život znači?


Uzeli su u obzir mnoge parametre, od udaljenosti od Božića i Nove godine, trošenja na blagdanske darove, zabave i slično što mnoge otjera u dugove koje onda moraju vratiti, do velikog broja neispunjenih novogodišnjih odluka, lošeg vremena i nedostatka sunca te udaljenosti od ljeta i godišnjih odmora.

Mentalno zdravlje: U redu je ne biti u redu – kako i zašto potražiti pomoć?


Rezultate su objavili u priopćenju za javnost, u kojem su rekli kako je, prema njihovu istraživanju, treći ponedjeljak u siječnju najdepresivniji dan u godini i prozvali ga Blue Monday.

No, znanost ne potvrđuje tvrdnje koje su iznesene u spomenutom priopćenju. Varijable koje su korištene u izračunu nisu konkretne i mjerljive, rezultati se ne mogu provjeriti niti replicirati, a svatko tko se bori s depresijom u bilo kojem njezinu obliku reći će vam kako ona može napasti kada god želi, bez obzira na ostale vanjske i unutarnje čimbenike.

Slavimo Dan Europe – Iskoristi svoj glas. Ne daj da ti drugi kroje budućnost!



Mentalno zdravlje ne može biti svedeno na neku znanstvenu formulu jer je iznimno kompleksno i ovisi o delikatnoj ravnoteži i međuutjecaju brojnih faktora, od fizičkih preko psiholoških do okolišnih. Zato ignorirajte sve pseudoznanstvene natpise i njegujte svoju mentalnu dobrobit svakoga dana. A ako osjetite kako ne možete sami, svakako potražite stručnu pomoć.

IZVOR: THE GUARDIAN
FOTO: PIXABAY.COM