LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Bitka kod Hadrianopola

3. srpnja 324. godine završio je građanski rat između dva cara, Konstantina I. i Licinija.

3. srpnja 324. godine završio je građanski rat između dva cara, Konstantina I. i Licinija.

Na današnji dan 324. godine održala se bitka kod Hadrianopola, današnjeg grada Edirne u Turskoj. Bitka je okončala građanski rat između dva cara, Konstantina I. i Licinija, koji je pretrpio težak poraz.

U prethodnom sukobu 316. godine, Konstantin je već pobijedio Licinija u bitci kod Cibala, današnjeg Osijeka, i time osvojio Balkanski poluotok, s izuzetkom Trakije. Dogovoren je mir, ali odnos između dvaju careva nije se popravio. godine 324. Konstantin je obnovio sukob, a njegova je vojska u potrazi za Vizigotima prešla na Licinijev teritorij. Licinije je reagirao neprijateljski. Konstantin je napao Trakiju; njegova vojska bila je manja od Licinijeve, ali se sastojala od mnogo veterana koji su već imali dosta bitaka iza sebe.

Licinije se sa svojom vojskom utaborio kod Hadrianopola, velikog grada u Trakiji. Konstantin je napredovao od Tesalonike, današnjeg Soluna, i došao je do rijeke Herbus, današnje rijeke Marice, na kojoj se nalazi Hadrianopolis, i tamo je postavio svoj kamp. Dvije vojske stajale su na svojim položajima nekoliko dana; obje su strane morale prijeći veliku rijeku kako bi započele bitku.

Nakon nekog vremena, Konstantin je varkom prebacio svoje trupe preko rijeke. Primjetio je odgovarajuću točku prijelaza gdje je rijeka bila dosta sužena i okružena šumom. Naredio je svojoj vojsci da prikupi drva i užad i odnese ih na drugi položaj, kako bi Licinije pomislilo da će ovaj početi raditi most preko rijeke - dok je Kostantin s druge strane tajno skupio snagu konjice i strijelaca. Napali su neprijatelja neočekivano. Napad je imao element iznenađenja i bio je uspješan. Ostatak njegove vojske zatim je prešao rijeku na isti način. Uslijedio je „veliki masakr“.
Licinije je izgubio oko 34 000 vojnika.

Sam je Konstantin bio ranjen u bedro te je zaustavio napad pred zalazak sunca, i noć je dopustila Liciniju i ostatku njegove vojske da se povuku u Bizantium.
Ova bitka bila je jedna od najvećih u 4. stoljeću poslije Krista.

Konstantin je postao prvim čovjekom koji je zagospodario čitavim rimskim svijetom još od Maksimijana, koji je vladao zajedno s Dioklecijanom u 285. godini.