LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Autor romana „Zvonar crkve Notre-Dame” rođen na današnji dan

Jedan od najvećih francuskih pisaca svih vremena rođen je 26. veljače 1802. Pamtimo ga po velikim romanima kao što su „Zvonar crkve Notre-Dame” i „Jadnici”.

Jedan od najvećih francuskih pisaca svih vremena rođen je 26. veljače 1802. Pamtimo ga po velikim romanima kao što su „Zvonar crkve Notre-Dame” i „Jadnici”.

Francuski pisac Victor Hugo već je sa 17 godina izdao časopis Conservateur litteraire. Nakon toga se okušao u lirici, epici i drami, a prvi veliki uspjeh doživio je dramom Cromwell čiji je predgovor postao manifestom romantizma. Premijera njegove drame Hernani iz 1830. označila je pobjedu romantizma nad klasicizmom, a vođa novoga pravca postao je upravo Hugo i upravo danas slavimo njegov rođendan.

Hugov vrhunac označio je roman Zvonar crkve Notre-Dame u kojemu oživljava srednjovjekovni Pariz. Ovo je djelo prekrasan opis ljubavi i iskrenosti, a sudbina ciganke Esmeralde nikoga nije ostavila ravnodušnom. U ovome je romanu specifičan upravo glavni lik -  sama katedrala Notre-Dame čiju se ljepotu i važnost štuje od njenoga nastanka sredinom srednjega vijeka do danas.  

Ovaj roman vrvi ljepotom, potvrđuje i ova često citirana rečenica: 

– Jer ljubav je kao i drvo: niče sama od sebe, duboko pušta korijenje u cijelo naše biće, pa se često zazeleni i na zdrobljenom srcu.

Ovaj je pisac za života bio politički progonjen i dobio je aureolu branitelja potlačenih. Hugo je volio velike ideje kao što je sloboda, a zanimale su ga i velike pojave, poput Napoleona I. Ovaj će velikan kroz svoja djela živjeti još dugo, dugo, a mi ćemo kroz njega ponovno oživljavati srednji vijek i kroz živopisne likove upoznavati nekadašnji Pariz.

FOTO: PIXABAY