LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Aretha Franklin – prva žena primljena u Rock and Roll Hall of Fame

Na današnji dan 1987. godine u Rock and Roll Hall of Fame primljena je Aretha Franklin kao prva ženska izvođačica.

Na današnji dan 1987. godine u Rock and Roll Hall of Fame primljena je Aretha Franklin kao prva ženska izvođačica.

Rock and Roll Hall of Fame institucija je čiji je vlasnik Rock and Roll Hall of Fame Foundation. Rock and Roll Hall of Fame zapravo je muzej u obliku piramide u kojoj se nalazi velik broj glazbenih predmeta iz cijelog svijeta, a biraju se i rock glazbenici i rock sastavi za koje se smatra da su imali veliki utjecaj na glazbu diljem svijeta. Kako bi se neki glazbenik ili grupa primili, uvjet je da je njihov prvi album star najmanje 25 godina. 

Prva ceremonija održana je 1986. godine i objavljena je prva grupa članova, a to su bili: Buddy Holly, Chuck Berry, Elvis Presley, Fats Domino, James Brown, Jerry Lee Lewis, Little Richard, Ray Charles, Sam Cooke i The Everly Brothers. Od tada svake godine primali su se novi članovi, no čini se kako im uvijek nedostaje ženskih članova. Od ukupno 159 članova izvođača samo je 10 solo ženskih izvođača i 13 skupina koje sadrže barem jednog ženskog izvođača. Objašnjenje neuravnoteženosti muških i ženskih članova leži u već spomenutom uvjetu za primanje članova u Hall of Fame, a to je da im prvi album mora biti star najmanje 25 godina.

S obzirom da se prva ceremonija održala 80-ih godina prošlog stoljeća, Rock and Roll hall of Fame mogao je primiti samo ženske pjevače i grupe iz 1960-ih i ranijih godina. U tom periodu nije bilo puno istaknutih žena u rock and rollu. Tu je bila Aretha Franklin, grupe poput The Supremes, zatim Tina Turner, koja je bila primljena 1991. godine zajedno s Ike Turnerom. Na današnji dan, 3. siječnja 1987. godine, Rock and Roll Hall of Fame primio je svoju prvu žensku članicu – Arethu Franklin.

Aretha je prepoznata kao pjevačica velike strasti i kontrole čije najbolje snimke definiraju pojam soul glazbe u svojoj dubokoj i izražajanoj slavi. Aretha se nije pojavila na svojoj svečanosti zbog straha od letenja. Legendarni glazbenici Chuck Berry i Keith Richards predstavili su Arethu Franklin kao prvu žensku članicu Rock and Roll hall of Famea. Na kraju, Aretha je ipak posjetila Rock and Roll Hall of Fame, kada je muzej izgrađen u Clevelandu, Ohio. Nastupala je na svečanosti i divila se svome izlogu.

U svom drugom deseteljeću postojanja R&R Hall of Famea sve više su se prihvaćali ženski glazbenici, poput Jefferson Airplane (1996), Joni Mitchell (1997), Bonnie Raitt (2000), Pretenders (2005) itd. Madonna je primljena 2008. godine Iako se situacija poboljšala, žene ipak i dalje zaostaju za muškarcima u svijetu rock and rolla.

 

FOTO: RARESOUL