LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Alexandru Dumasu spale gaće, „rođeni“ Monte Cristo i D'Artagnan

Poznati francuski pisac Alexandre Dumas vodio je buran život ispunjen ljubavnim aferama. No, to nije njegova jedina osobina koju je utkao u svoje poznate likove. Postoji priča iz njegove mladosti u kojoj s pravom nalazimo izvore mnogim njegovim djelima.

Poznati francuski pisac Alexandre Dumas vodio je buran život ispunjen ljubavnim aferama. No, to nije njegova jedina osobina koju je utkao u svoje poznate likove. Postoji priča iz njegove mladosti u kojoj s pravom nalazimo izvore mnogim njegovim djelima.

Dvoboji mačevima početkom 19. stoljeća bili su čest način na koji su neistomišljenici rješavali svoje nesuglasice. Na današnji dan tada 23-godišnji Alexandre Dumas pristupa svom prvom dvoboju. Iako nije pretrpio nikakvu ozljedu, tijekom borbe su mu spale gaće. Nasreću, nije se odlučio specijalizirati u mačevanju, ali je pronašao način na koji je izražavao simpatije prema sukobima i tada popularnim dvobojima. Dvadesetak godina poslije počela su izlaziti njegova djela ispunjena dvobojima poput romana Tri mušketira i Grof Monte Cristo.

Alexandre Dumas rođen je 1802. godine u Villers-Cotteretsu, u Francuskoj. Prezime je prisvojio od bake, ropkinje s Haitija. Njegov otac bio je general u Napoleonovoj vojsci te time bio najbolje pozicioniran crnac u nekoj europskoj vojsci. Nakon njegove smrti, supruga je naporno radila kako bi sinu osigurala obrazovanje, no, kao da je radila uzalud. Alexandre nakon kratkog školovanja biva izbačen te se zapošljava kao pomoćnik lokalnog bilježnika. Dumas kasnije odlazi u Pariz te pronalazi posao na dvoru vojvode d'Orleansa, koji je kasnije postao kralj Louis-Philippe. Zaposlio se kao pisar, a počeo je tada pisati i drame koje su u javnosti postale veliki hitovi. Bio je plodan pisac eseja, kratkih priča i romana, drama te putopisa. Inspiraciju je pronalazio u motivima kriminala i skandala, napisao je osam knjiga eseja o zloglasnim povijesnim slučajevima kao što su oni vezani za Lucreziju i Cesarea Borgiju ili Karla Ludwiga Sanda. Ipak, svoj najveći uspjeh postigao je romanima Tri mušketira i Grof Monte Cristo.

Luke Pasqualino u ulozi D'Artagana, IZVOR: Pinterest

Najprije su bili objavljivani u odlomcima, a roman Tri mušketira dio je trilogije D'artagnanove romanse koju još čine Dvadeset godina poslije i Vicomte od Bragellone: Deset godina poslije. Poznati su mu i romani iz serije Valois te osam romana posvećenih Mariji Antoaneti. Novcem zarađenim od prodaje romana Dumas je dao izgraditi dvorac Monte Cristo. U njemu je pisac provodio najviše vremena pa se smatra da je u njemu napisao i najviše svojih djela. Svoj dom, koji je danas prenamijenjen u muzej, zbog dugova je morao napustiti. Bježi najprije u Belgiju, pa u Rusiju, a za vrijeme progonstva nastaju njegovi putopisi.

Dvorac Monte Cristo, Port Marly, Yvelines, Francuska, IZVOR: Pinterest

Poznati francuski pisac vodio je buran život ispunjen ljubavnim aferama. Ženio se dvaput, a imao je najmanje dvoje djece. I njegov nezakoniti sin postao je pisac te su njih dvojica poznata kao Dumas Pere (francuski za oca) i Dumas Fils (francuski za sina). Stvaralaštvo mlađeg ponajviše je vođeno idejom da se sruše svi motivi neurednog života koje otac u svojim djelima propagira. Dumas Fils piše drame koje podupiru ideje braka i obitelji s naslovima poput Prirodan sin i Izgubljen otac.

Dumas Pere umro je 1870. s napisanih oko 300 romana i drama. Njegova djela prevedena su na više od 100 jezika te su postali adaptacijama za mnogo filmova. 2002. godine njegovo tijelo premješteno je Pantheon u Parizu gdje otad počiva s ostalim velikanima francuske književnosti kao što su Victor Hugo, Emile Zola i Jean-Jacques Rousseau. Prilikom svečanog događaja tadašnji predsjednik Jacques Chirak izjavio je:

– Alexandre Dumas konačno će zauzeti mjesto pored Victora Huga i Emila Zole, svoje braće u književnosti. S tobom trajala su djetinjstva i dalje traju. Sati čitanja i uživanja u tajnama, emocijama, strastima, avanturama – to sve sada ulazi u Panteon. S tobom smo sanjali, s tobom ćemo i dalje sanjati.

FOTO: PINTEREST