LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Albert Camus i filozofija apsurda

Albert Camus je nobelovac koji se bavio filozofijom apsurda ljudske egzistencije. Napisao je mnoga djela, a ono najpoznatije je „Stranac”, priča o čovjeku koji je hladno promatrao vlastiti život poput neke predstave, ne videći svrhe u djelovanju.

Albert Camus je nobelovac koji se bavio filozofijom apsurda ljudske egzistencije. Napisao je mnoga djela, a ono najpoznatije je „Stranac”, priča o čovjeku koji je hladno promatrao vlastiti život poput neke predstave, ne videći svrhe u djelovanju.

Albert Camus francuski je pisac rođen 7. studenog 1913. godine u Alžiru, a umro je 4. siječnja 1960. godine Njegovo podrijetlo i iskustva stečena u Alžiru u tridesetim godinama prošlog stoljeća, imali su veliki utjecaj na njegova djela.

Camus je bio vrlo privržen intelektualnim krugovima s velikim interesom za filozofiju kao i revolucionarno nastrojen te s 25 godina odlazi u Francusku. Tamo postaje kolumnist za novine Combat, no s obzirom da ga političko novinarstvo nije pretjerano zanimalo počinje pisati romane, ali se bavi i produciranjem predstava. Proučavao je filozofiju apsurda, a neka od njegovih poznatijih djela su Stranac, Kaligula, Kuga, Mit o Sizifu i drugi.

Albertovo poimanje apsurda ljudske egzistencije najbolje se očituje u romanu Stranac kojega je napisao 1942. godine Naime, glavni lik Meursault je indiferentan i hladan prema svim događajima u svom životu. Na pogrebu svoje majke ponaša se distancirano na čuđenje i negodovanje svih prisutnih, nalazi ljubavnicu na isti dan pogreba, a nakon izbijanja svađe s Arapinom za vrijeme boravka kod prijatelja na plaži u samoobrani ga ubija. Za vrijeme boravka u zatvoru ponaša se kao da se to njemu ne događa, a na suđenju gubi parnicu zbog svjedoka koji govore o njegovom bešćutnom karakteru, izmišljaju priča o ubojstvu s predumišljajem pa ga osude na smrt.

Sva ta zbivanja Meursault proživljava kao stranac ne shvaćajući ozbiljnost situacije te pred smrt govori da ga nitko ne razumije, ali kako mu je u konačnici svejedno jer nije živio u iluzijama već je proživio život onako kako je on htio, bez iluzija.

Bez obzira što je Meursault stranac u svakodnevnom svijetu on prikazuje kako cijeli niz besmislenih, nepredvidivih i apsurdnih slučajnosti može upravljati nečijim životom i da se to može dogoditi bilo kome od nas, a to je i glavna tema romana.

Za svoja djela Camus je dobio i Nobelovu nagradu za književnost, a svojim jednostavnim stilom, zanimljivim temama i intrigantnim poimanjem svijeta i ljudskog postojanja zadivljuje čitatelje iz generacije u generaciju. 

FOTO: WIKIPEDIA