LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Sedam stvari koje su se kroz povijest dogodile na prijestupni dan

Otkrijte kojih se 7 zanimljivih stvari kroz povijest dogodilo baš prijestupnoga dana.

Otkrijte kojih se 7 zanimljivih stvari kroz povijest dogodilo baš prijestupnoga dana.

Dvadeset devetog veljače 60. je dan prijestupne godine po gregorijanskom kalendaru. Svake prijestupne godine, odnosno svake četiri godine, veljača dobiva još jedan poseban dan. Otkrijte kojih se 7 zanimljivih stvari kroz povijest dogodilo baš na taj datum.

1. Prva Afroamerikanka s Oscarom

Dana 29. veljače 1940. godine Hattie McDaniel osvojila je Oscara za najbolju sporednu ulogu kao Mammy u filmskom klasiku Zameo ih vjetar. Na taj je način postala prva Afroamerikanka koja je osvojila tu prestižnu nagradu.

2. Pronađene poznate naočale

Buddy Holly poznati je pjevač koji je bio slavan po svojim još poznatijim naočalama. Više od dva desetljeća nakon što je umro u avionskoj nesreći naočale su misteriozno nestale. Ostale su zakopane u snijegu sve do proljeća kada ih je jedan od policajaca pronašao i odnio u obližnju postaju. Stavio ih je u žutu omotnicu ne znajući njihovu važnost. Tek 1980. šerif Jerry Allen pronašao je omotnicu u kojoj su se nalazile Hollyjeve naočale. Pronalazak je objavljen 29. veljače 1980. godine i naočale su vraćene Hollyjevoj supruzi.

3. Rođenja u obitelji Henriksen

Na prijestupni dan rođeni su članovi obitelji Henriksen: jedna kćer i dva sina. Prvo je 1960. rođena Heidi. Četiri godine nakon nje rođen je njen brat Olav. Opet istog datuma nedugo nakon rođen je i Leif-Martin Henriksen. Ova norveška obitelj držala je Guinnessov rekord za najviše rođene djece na prijestupni dan sve do 2012. godine kada se s njima izjednačila i obitelj Estes s rođenjem Xaviera, Remingtona i Jade.

4.  Sklopljen iznimno vrijedan ugovor

Iako ugovor od 200 tisuća dolara danas zvuči kao sitnica za igrače MLB-a, 1972. godine bila je to velika svota novca. Te godine na prijestupni dan Hank Aaron potpisao je trogodišnji ugovor za Atlantu Bravese, postavši najplaćeniji igrač bejzbola.

5.  Nesreća pape Ivana Pavla II.

Kada je imao 24 godine Karol Wojtyla, poznatiji kao papa Ivan Pavao II, šetao se do svoga doma kada ga je na cesti udario njemački ratni kamion, a vozač ga je ostavio da umre. Srećom, na budućega papu naišao je jedan od slučajnih prolaznika koji ga je odmah odveo u bolnicu gdje je bio u nesvijesti punih devet sati. Nakon nesreće Ivan Pavao II. izjavio je da se odlučio za duhovnu karijeru.

6. Suđenje vješticama

Dana 29. veljače daleke 1692. godine u Salemu je krenulo prvo suđenje vješticama. Sudilo se Sari Good, Sari Osborne i Titubi. Optuženice nisu pristale priznati vještačenje pa su ih objesili, dok je Tituba priznala svoje tzv. zločine pa je puštena iz zatvora godinu nakon.

7. Objavljen strip Billa Keanea

Godine 1960, također na prijestupni dan, izašao je strip Billa Keanea – The Family Circus. Strip je inspiriran Keaneovom ženom i djecom, a sada je crtanje ovoga stripa preuzeo baš njegov najmlađi sinčić Jeff koji je time nastavio dugogodišnju obiteljsku tradiciju.

FOTO: PINTEREST