LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

408 godina od odlaska Shakespearea: naslijeđe jednog od najvećih svjetskih književnika

Njegove najpoznatije drame uključuju „Hamleta”, „Romea i Juliju”, „Macbetha”, „Othella”, „Kralja Leara” te „San ljetne noći”, a njegova ostavština obuhvaća više od 30 komada i 150 soneta.

Njegove najpoznatije drame uključuju „Hamleta”, „Romea i Juliju”, „Macbetha”, „Othella”, „Kralja Leara” te „San ljetne noći”, a njegova ostavština obuhvaća više od 30 komada i 150 soneta.

Na današnji dan prije 408 godina, svijet je izgubio jednog od najvećih književnika u povijesti – Williama Shakespearea. Rođen je 26. travnja 1564. godine u Stratford-upon-Avonu u Engleskoj, kao dijete Johna Shakespearea i Mary Arden.

William Shakespeare rođen je u obitelji koja je bila dio srednje klase, a njegovo obrazovanje bilo je osnovno i nije obuhvaćalo visoko obrazovanje na sveučilištima poput Oxforda ili Cambridgea. Unatoč tomu, uspio se afirmirati kao jedan od najvećih književnika svih vremena.

Zanimljivo je da se o njegovu životu prije dolaska u London i njegovim ranim godinama zna relativno malo. Postoje rasprave o njegovom obrazovanju, putovanjima i iskustvima prije nego što je postao poznat. Neki čak spekuliraju da je putovao ili da je boravio u nekim područjima Europe prije nego što se nastanio u Londonu, ali to su samo teorije bez čvrstih dokaza.

Ono što je poznato jest da se Shakespeare preselio u London oko 1585. godine, te je postao povezan s kazališnom skupinom Lorda Chamberlaina, koja je kasnije postala poznata kao Kraljevsko kazalište (Royal Shakespeare Company). Tijekom svoje karijere u kazalištu, Shakespeare je bio ne samo pisac već i glumac te suvlasnik kazališne kompanije.

Osim toga, Shakespeareove igre često su bile izvođene u The Globe Theatreu, popularnom kazalištu u to vrijeme, koje je bilo omiljeno odredište za gledatelje različitih društvenih slojeva. Njegove drame bile su izuzetno popularne, a publika je uživala u raznovrsnosti likova, zapleta i dubokih tema koje su bile temelj njegovih djela. Njegove najpoznatije drame uključuju Hamleta, Romea i Juliju, Macbetha, Othella, Kralja Leara te San ljetne noći. Njegova ostavština obuhvaća više od 30 komada i 150 soneta.

Shakespeare je također poznat po svojoj raskošnoj upotrebi jezika i stvaranju novih riječi ili fraza koje su postale dio engleskog jezika. Primjerice, izrazi poput star-crossed lovers (Romeo i Julija) ili To be or not to be (Hamlet) postali su ikonični dijelovi jezičnog naslijeđa koje je Shakespeare ostavio svijetu.

Njegovo naslijeđe i dalje živi kroz izvođenja njegovih djela diljem svijeta, ističući njegovu besmrtnost kao književnog velikana i kulturnog fenomena. Shakespeare ostaje simbolom umjetničke briljantnosti i beskrajne inspiracije za sve ljubitelje književnosti i kazališta.

FOTO: PIXABAY