LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

408 godina od odlaska Shakespearea: naslijeđe jednog od najvećih svjetskih književnika

Njegove najpoznatije drame uključuju „Hamleta”, „Romea i Juliju”, „Macbetha”, „Othella”, „Kralja Leara” te „San ljetne noći”, a njegova ostavština obuhvaća više od 30 komada i 150 soneta.

Njegove najpoznatije drame uključuju „Hamleta”, „Romea i Juliju”, „Macbetha”, „Othella”, „Kralja Leara” te „San ljetne noći”, a njegova ostavština obuhvaća više od 30 komada i 150 soneta.

Na današnji dan prije 408 godina, svijet je izgubio jednog od najvećih književnika u povijesti – Williama Shakespearea. Rođen je 26. travnja 1564. godine u Stratford-upon-Avonu u Engleskoj, kao dijete Johna Shakespearea i Mary Arden.

William Shakespeare rođen je u obitelji koja je bila dio srednje klase, a njegovo obrazovanje bilo je osnovno i nije obuhvaćalo visoko obrazovanje na sveučilištima poput Oxforda ili Cambridgea. Unatoč tomu, uspio se afirmirati kao jedan od najvećih književnika svih vremena.


Na današnji dan: bizarno ubojstvo mladog nogometaša zbog – autogola


Zanimljivo je da se o njegovu životu prije dolaska u London i njegovim ranim godinama zna relativno malo. Postoje rasprave o njegovom obrazovanju, putovanjima i iskustvima prije nego što je postao poznat. Neki čak spekuliraju da je putovao ili da je boravio u nekim područjima Europe prije nego što se nastanio u Londonu, ali to su samo teorije bez čvrstih dokaza.

Ono što je poznato jest da se Shakespeare preselio u London oko 1585. godine, te je postao povezan s kazališnom skupinom Lorda Chamberlaina, koja je kasnije postala poznata kao Kraljevsko kazalište (Royal Shakespeare Company). Tijekom svoje karijere u kazalištu, Shakespeare je bio ne samo pisac već i glumac te suvlasnik kazališne kompanije.

Danas se slavi Svjetski dan darivatelja krvi: studenti medicine organizirali hvalevrijednu akciju


Osim toga, Shakespeareove igre često su bile izvođene u The Globe Theatreu, popularnom kazalištu u to vrijeme, koje je bilo omiljeno odredište za gledatelje različitih društvenih slojeva. Njegove drame bile su izuzetno popularne, a publika je uživala u raznovrsnosti likova, zapleta i dubokih tema koje su bile temelj njegovih djela. Njegove najpoznatije drame uključuju Hamleta, Romea i Juliju, Macbetha, Othella, Kralja Leara te San ljetne noći. Njegova ostavština obuhvaća više od 30 komada i 150 soneta.

Shakespeare je također poznat po svojoj raskošnoj upotrebi jezika i stvaranju novih riječi ili fraza koje su postale dio engleskog jezika. Primjerice, izrazi poput star-crossed lovers (Romeo i Julija) ili To be or not to be (Hamlet) postali su ikonični dijelovi jezičnog naslijeđa koje je Shakespeare ostavio svijetu.

Prošla je već 31 godina otkad nas je napustila košarkaška legenda Dražen Petrović


Njegovo naslijeđe i dalje živi kroz izvođenja njegovih djela diljem svijeta, ističući njegovu besmrtnost kao književnog velikana i kulturnog fenomena. Shakespeare ostaje simbolom umjetničke briljantnosti i beskrajne inspiracije za sve ljubitelje književnosti i kazališta.

FOTO: PIXABAY