LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

35. godišnjica smrti Johna Lennona

Na današnji dan 1980. godine ubijen je John Lennon, jedan od najpoznatijih tekstopisaca i član svjetski poznatog benda The Beatles.

Na današnji dan 1980. godine ubijen je John Lennon, jedan od najpoznatijih tekstopisaca i član svjetski poznatog benda The Beatles.

John Winston Lennon rođen je 9. listopada 1940. godine u Liverpoolu u Engleskoj. Bio je pjevač i tekstopisac koji je postao svjetski poznat kao jedan od osnivača benda The Beatles, komercijalno najuspješnijeg benda popularne glazbe. The Beatles su osnovani 1960. godine, a 1970. godine bend prestaje djelovati te Lennon odlazi u solo karijeru.

Lennonova karijera završava 8. prosinca 1980. godine u New York Cityju. Lennon je ulazio u svoj dom na Manhattanu kad ga je upucao 25-godišnji Mark David Chapman i to s pištoljem kalibra .38, četiri puta izbliza. Lennon je zbog obilnog krvarenja umro na putu do bolnice.

Chapman je ostao na mjestu zločina do dolaska policije te je na sudu priznao krivnju. Dobio je zatvorsku kaznu od 20 godina do doživotne kazne. godine 2000. odbijeno mu je saslušanje s ciljem pomilovanja s porukom da je njegov zloban i nasilan čin bio posljedica njegove želje da bude poznat te je Chapman i danas u zatvoru Attica Prison u New Yorku.

Lennon je ostavio mnogo velikih hitova koji se još uvijek slušaju kao i duboki trag na svoje obožavatelje. Uz Paula McCartneya činio je drugu polovicu tima koji je učinio The Beatles najpopularnijim bendom 20. stoljeća. Na bend je utjecao američki rock and roll, a postali su popularni 1963. godine s pjesmom Please Please me, dok se beatlemania proširila u SAD pjesmom I want to hold your hand.

Lennon je bio smatran mozgom Beatlesa tj. on je bio the intellectual Beatle te također najpopularniji od četvorke. Njegovi stavovi i ideje nisu uvijek bili široko prihvaćeni te je tako uzrokovao velike diskusije i polemike 1966. godine izjavivši:

– The Beatles su popularniji od Isusa.

Započevši solo karijeru, postao je antiratni aktivist te je imao nekoliko solo hitova od kojih je najpoznatiji Imagine. godine 1975. prestao se baviti glazbom kako bi se posvetio svojoj ženi Yoko Ono i njihovom sinu Seanu.

U Hollywoodu će se obilježiti 35. godišnjica njegove smrti organizacijom John Lennon 35th Annual Public Tribute and Memorial Remembrance. Svi obožavatelji pozvani su da polože cvijeće i svijeće na Lennonovu Hollywood Walk of Fame Star. Na obilježavanju godišnjice puštat će se pjesme Lennona i The Beatlesa, a cilj događaja nije tugovanje za Lennonom već slavljenje njegova života i djela te širenje njegove poruke: – Give peace a chance. 

John Lennon će se još generacijama pamtiti ne samo po velikom broju kvalitetnih pjesama već i po svojim idejama i mislima o miru i jedinstvu svih ljudi na Zemlji što se najbolje vidi u stihovima pjesme Imagine:

Imagine no possessions
I wonder if you can
No need for greed or hunger
A brotherhood of man
Imagine all the people
Sharing all the world...

FOTO: PINTEREST