LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

10. godišnjica smrti Borisa Dvornika

„Neću politiku u svoju butigu!'' – poznata je izjava Meštra koji je umro na današnji dan 2008. godine.

„Neću politiku u svoju butigu!'' – poznata je izjava Meštra koji je umro na današnji dan 2008. godine.

Nemoguće je biti Dalmatinac, a da se zbog svoga karaktera svakodnevno ne ogriješite o barem 7 Božjih zapovijedi. To je znao i Boris Dvornik, klasičan primjer dalmatinskog čovika – naočit, šarmantan, zabavan, iskren do srži, glasan, raspjevan, slab na vino i žene, a ni psovka mu nije bila strana.

Bio je hrvatski kazališni, televizijski i filmski glumac, redatelj i scenarist te jedan od najvećih predstavnika hrvatske kinematografije. Na filmskim ekranima pojavio se 1960. godine u filmu France Štiglica Deveti krug, koji problematizira holokaust. Glumio je mladića koji za vrijeme rata ženi mladu Židovku kako bi je spasio.

Njegova popularnost doživjela je svoj vrhunac glumom u serijama Naše malo misto i Velo misto. Ono što su za Podravinu Gruntovčani, a za Zagrepčane Smogovci, to su one za Dalmaciju. U seriji Naše malo misto Dvornik glumi znamenitog Roka Prča  lokalnog šarmera, zafrkanta i dobričinu koji, iako neobrazovan, zbog pridruživanja partizanima i zahvaljujući svojoj lukavosti postaje direktor hotelskog poduzeća te najbogatiji i najmoćniji čovjek u mjestu.

U Velom mistu glumi gradskog bricu, zvanog Meštar čije izjave se i dan danas citiraju.

– Neću politiku u svoju butigu!, Evo, ja iz ove svoje butige nisam maka', a čet'ri san države prominija! –

Lik Meštra, baš kao svaki pravi Splićanin, nedvojbeno vjeruje u Hajduk i njegovu vječnost, idealizira ga i obožava pa je njegova najcitiranija izjava postala veliki grafit u splitskom kvartu Bilice:

– Krepat moredu svi kralji i carevi, ma Ajduk će ostat! –

Osim izvrsne glume, Boris Dvornik poznat je i kao otac Deana i Dine Dvornika koji je preminuo u rujnu 2008, samo par mjeseci nakon oca te kao djed Elle Dvornik, hrvatske blogerice.

Okušao se i u glazbi, a njegov glas možete čuti u duetu s Oliverom u pjesmi Nadalina te prepoznatljivoj uvodnoj špici Našeg malog mista.

Mlađim generacijama manje je poznato da je bio i saborski zastupnik. Naime, prijateljevao je s Antunom Vrdoljakom koji ga je nagovorio da se kandidira za zastupnika u Hrvatskom saboru. To mu je pošlo za rukom 1992. kada se kao kandidat Hrvatske demokratske zajednice kandidirao i postao zastupnik, ali je vrlo brzo odustao.

Umro je prije 10 godina na današnji dan, 24. ožujka 2008. u svojoj kući u Splitu od srčanog udara. 

 

FOTO: SCREENSHOUT: MALO MISTO