LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

10 činjenica koje možda niste znali o Hobitu – obilježavamo 83 godine od nastanka djela

Znate li koliko se ženskih likova spominje u „Hobitu”? Ili odakle je potekla ideja za ovo djelo? Izdvojili smo 10 vrlo zanimljivih činjenica.

Znate li koliko se ženskih likova spominje u „Hobitu”? Ili odakle je potekla ideja za ovo djelo? Izdvojili smo 10 vrlo zanimljivih činjenica.

Prije 83 godine J. R. R. Tolkien objavio je svima nam voljenog Hobita, ujedno i svoju prvu knjigu. Roman Tamo i opet natrag ovaj uspješan autor zamislio je kao priču za djecu, no ubrzo je svoje fanove pronašla i među starijom publikom. Osim što postoji kao knjiga, adaptirana je i za filmska platna.

Radnja prati veselu družinu od trinaest patuljaka, čarobnjaka Gandalfa i našeg protagonista Bilba Bagginsa koji kreću na putovanje prema Usamljenoj gori kako bi ukrali blago od zmaja zvanog Smaug. Za ljubitelje knjige i filmske trilogije, kao i autora, izdvojili smo 10 zanimljivih činjenica o ovom djelu.

1. Tijekom prvog izdavanja knjige, izdavačke kuće Allen & Unwin, prodano je 1500 kopija u prva 3 mjeseca. Kada je rukopis stigao u ruke Georgea Allena, on je odlučio za savjet upitati svog desetogodišnjeg sina, što je stavilo sudbinu izdavanja tog djela u njegove ruke. Njegov sin je, prema dogovoru, zaradio jedan šiling za izvještaj o tome trebaju li objaviti ovu knjigu ili ne. Očigledno je jedan šiling bio veoma unosna investicija na kraju.

2. Ako se pitate odakle je potekla ideja za Hobita, ispada kako seže u Tolkienove školske dane, točnije 1928. Kao i većina djece u školi, dosadu je odlučio ispuniti piskaranjem, iz čega je nastala rečenica, a kasnije i temelj ove priče: U rupi u zemlji živio je hobit.

3. Puno ime autora predstavlja ime: John Ronald Reuel.

4. U knjizi ne postoji niti jedan ženski lik. Spominje se jedino majka našeg protagonista – Belladonna Took.

5. U prvoj skici ovog djela čarobnjak Gandalf zvao se Bladoerhin, dok je ime Gandalf bilo rezervirano za vođu patuljaka – Thorina.

6. Samo se tri čarobnjaka pojavljuju u Tolkienovim pričama – Gandalf, Saruman i Radagast, od kojih se Radagast ne pojavljuje u Hobitu.

7. U vrijeme pisanja Gospodara prstenova Tolkien nije bio u mogućnosti priuštiti si ispomoć za prepisivanje djela pisaćom mašinom i crtanja karata. To ga je ponukalo da potraži pomoć svoga sina. On je u to vrijeme bio stacioniran u južnoafričkoj zračnoj bazi. Tijekom 1943. njegov sin, ujedno i ratni pilot, nakon slijetanja u bazu čitao bi očeva djela i pomagao oko njihovog završetka.

8. Davne 1969. Tolkien je prodao filmska prava za Hobita i Gospodara prstenova američkoj kompaniji United Artists za 100 000£.

9. Umalo se dogodilo da Hobit ne bude snimljen u stvarnom Međuzemlju, točnije Novom Zelandu, zbog toga što režiser Peter Jackson preferira snimanje u vlastitom studiju, koji se nalazi u Velikoj Britaniji. Kako do toga ne bi došlo, uskočila je vlada Novog Zelanda s financijskim poticajima te su time zadržali produkciju kod kuće.

10. Glava make-up odijela – Eick Findalter – kazao je kako je produkcija kroz period od 18 mjeseci potrošila 20 litara ljepila i oko 725 kilometara jakove dlake.

FOTO: PINTEREST