LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Međunarodni dan plesa

ZPC prikazuje plesne predstave i razgovore s plesnim umjetnicima

Povodom Međunarodnog dana plesa koji se obilježava 29. travnja, ZPC će objaviti snimke plesnih predstava, kao i dva intervjua s plesnim umjetnicima.

Povodom Međunarodnog dana plesa koji se obilježava 29. travnja, ZPC će objaviti snimke plesnih predstava, kao i dva intervjua s plesnim umjetnicima.

Zagrebački plesni centar i ove će godine obilježiti Međunarodni dan plesa, ali na ponešto drugačiji način s obzirom na okolnosti vezane uz pandemiju koronavirusa  

Na svojoj će Facebook stranici, naime, objaviti poveznice na kojima će od 29. travnja biti moguće pogledati online plesne predstave umjetnika koji djeluju u ZPC-u. Riječ je o predstavama: Viola, ja i nas dvije autorice i izvođačice Nastasje Štefanić, Nedostupno koreografkinje Zrinke Lukčec Kiko, High Spirits koreografkinje Martine Granić i Rollercoaster autorice Katarine Đurđević

 

Iz svoje arhive donosi i dva plesna intervjua autorice i suradnice Ivane Slunjski. Riječ je o intervjuu s hrvatskom koreografkinjom Marjanom Krajač, vezanim uz njezinu seriju radova Koreografske fantazije, i intervjuu s belgijskim koreografom Davidom Hernandezom koji je u suradnji sa ZPA-om i ZPC-om napravio predstavu Other koja je na repertoaru ZPC-a.

 

Međunarodni dan plesa ustanovio je Plesni odbor Međunarodnoga kazališnog instituta (International Theatre Institute) 1982. godine. Za taj dan odabran je 29. travanj u čast i sjećanje na rođendan Jean-Gorgesa Noverrea, pionira i začetnika modernoga baleta. Njegovim se obilježavanjem nastoji istaknuti i podsjetiti na vrijednost i važnost plesa kao umjetničke forme, kao i probuditi one koji još nisu svjesni vrijednosti plesa i njegova potencijala.

 

Povodom Međunarodnog dana plesa, napominju iz ZPC-a, svake godine izabrani plesni umjetnici pišu poruke koje se na taj dan objavljuju i čitaju. Ovogodišnje poruke napisali su renomirani hrvatski plesni umjetnik Matija Ferlin te južnoafrički plesač i koreograf Gregory Vuyani Maqoma.

– Čak i kad je sveden na mikro-koreografiju vlastitoga životnog prostora, bez izvedbi, bez predstava, bez publike, ples u svojoj mirnoći neprestano titra. Važno je da zajedničkim snagama održimo to titranje. – Matija Ferlin  hrvatska poruka za Međunarodni dan plesa 2020.

FOTO: NEVEN PETROVIĆ