LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Edukativno-kulturni program

ZPA priprema besplatne plesne treninge svakog ponedjeljka

–  Kroz program ZPA trenira svakog će ponedjeljka, počevši od 1. ožujka, članice Zagrebačkog plesnog ansambla – Andreja Jandrić, Sintija Kučić, Margareta Firinger, Jovana Zelenović te Gendis Putri Kartini – voditi plesne treninge za sve zainteresirane. – ističu predstavnici.

–  Kroz program ZPA trenira svakog će ponedjeljka, počevši od 1. ožujka, članice Zagrebačkog plesnog ansambla – Andreja Jandrić, Sintija Kučić, Margareta Firinger, Jovana Zelenović te Gendis Putri Kartini – voditi plesne treninge za sve zainteresirane. – ističu predstavnici.

Zagrebački plesni ansambl pokrenuo je novi program pod nazivom ZPA GOES ONLINE. Riječ je o edukativno-kulturnom programu koji će se zbog aktualne situacije održati online, a kojem je, kako navode članovi, cilj učiniti suvremeni ples dostupnim široj publici, ali i osjetljivim skupinama u zajednici te ih motivirati na korištenje plesa i pokreta kao prirodnog impulsa i katalizatora za suočenje s posljedicama dugotrajne izolacije uzrokovanom pandemijom.   

– Tendencija je spomenutog projekta učiniti sadržaj iz područja suvremenog plesa dostupnim u doba socijalne distanciranosti i to ponajviše onima kojima je zbog epidemioloških razloga onemogućen. Projekt se sastoji se od šest programskih linija koje će se provoditi na digitalnim platformama. – ističu iz Zagrebačkog plesnog ansambla.

Program je započeo s edukacijom u formi radionica plesa i pokreta za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi – štićenike Kuće milosrđa u Majmajoli u Istri. Vode ih plesne pedagoginje Petra Chelfi i Ivana Pavlović.

– Iste će voditeljice održati i radionice pokreta za treću dob u domovima za stare i nemoćne. Potonji će korisnici moći sudjelovati i u radionici Otplesat ću ti priču u kojoj će s plesačicama Zagrebačkog plesnog ansambla i dramaturginjom Anjom Pletikosom imati priliku istražiti vlastite osobne priče, koje će ujedno poslužiti kao inspiracija za stvaranje online plesnog performansa koji će premijerno biti izveden u svibnju u Zagrebu. Sklapanjem suradnje s Kućom milosrđa u Majmajoli kao i domovima za stare i nemoćne, ZPA nastoji potaknuti međusektorsku suradnju kulture i socijalne politike u kojoj će kroz navedene aktivnosti bazirane na plesu i pokretu motivirati partnerske institucije da svojim štićenicima osiguraju kulturni sadržaj s ciljem jačanja njihova psiho-fizičkog stanja. – pojašnjavaju iz ZPA-a.

Pored spomenutih specijaliziranih aktivnosti, u planu je sadržaj otvoren za širu publiku.

–  Kroz program ZPA trenira svakog će ponedjeljka, počevši od 1. ožujka, članice Zagrebačkog plesnog ansambla – Andreja Jandrić, Sintija Kučić, Margareta Firinger, Jovana Zelenović te Gendis Putri Kartini – voditi plesne treninge za sve zainteresirane. Konačno, kroz program Ispričat ću ti ples zainteresirana će publika moći saznati više o dosadašnjem radu Zagrebačkog plesnog ansambla kao i arhivi; u formi moderiranih razgovora pod vodstvom kazališne kritičarke Lidije Zozoli u programu će sudjelovati niz sadašnjih i bivših suradnika i članova Ansambla. – dodaju.

Program ZPA GOES ONLINE realiziran je uz podršku Ministarstva kulture i medija RH. Provodit će se do lipnja 2021. godine.
FOTO: ZAGREBAČKI PLESNI ANSAMBL