LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Revija hrvatskog kratkog filma

Zaviri u Festivalsku, Studentsku RUNDU i popratni program 4. Filmske RUNDE

Uz projekcije brojnih filmova na koje svi besplatno mogu ući posjetitelje očekuje neformalno druženje s filmašima, na kojemu će dijalogom, raspravom i razmjenom ideja s gostima, voditeljima radionica, festivalskim prijateljima i suradnicima saznati ponešto o njihovom radu ili im predstaviti svoj rad.

Uz projekcije brojnih filmova na koje svi besplatno mogu ući posjetitelje očekuje neformalno druženje s filmašima, na kojemu će dijalogom, raspravom i razmjenom ideja s gostima, voditeljima radionica, festivalskim prijateljima i suradnicima saznati ponešto o njihovom radu ili im predstaviti svoj rad.

Predstavljen je program 4. Filmske RUNDE, revije hrvatskog kratkog filma, čija su dva glavna dijela Festivalska i Studentska RUNDA. Održava se 31. svibnja i 1. lipnja 2019. u osječkom Kazamatu.

Na Festivalskoj RUNDI premijerno se predstavljaju recentni nagrađivani kratkometražni filmovi koji nakon niza svjetskih festivala konačno stižu i na osječko platno. U sklopu Festivalske RUNDE gledat ćemo eksperimentalno-dokumentarni film 3. rujna 2015. redateljice Sare Jurinčić, igrane filmove Trešnje redateljice Dubravke Turić i Nitko nije savršen Barbare Vekarić te animirani film Biciklisti redatelja Veljka Popovića.

– Studentska RUNDA selekcija je nagrađivanih studentskih filmova studenata režije igranog, animiranog i dokumentarnog filma, čiji radovi svojim odabirom, temom i režijskim postupcima već sada osvježavaju filmsku produkciju u Hrvatskoj i šire. – istaknula je Dalija Dozet, jedna od organizatorica Filmske RUNDE.

Studentsku RUNDU čine dokumentarni filmovi Mjesto odakle vam pišem pisma redateljice Nikoline Bogdanović i Kol'ko god nas noge nose redateljice Renate Lučić, igrani filmovi Bila soba redatelja Mladena Stanića i Sovjetski psi redateljice Nikice Zdunić te animirani film Osmijeh redateljice Matee Kovač.

Popratni program čine Fokus RUNDA: MONTAŽA te Škola dokumentarnog filma Restart.

– Program Fokus RUNDA: MONTAŽA čine hrvatski kratkometražni filmovi u zadnjih 30-ak godina, kojima se pokušava prikazati presjek montažnih postupaka po raznim rodovima te utvrditi razne autorske pristupe montaži s ciljem pronalaska autentičnog filmskog izričaja. – istaknuo je Vedran Šuvar, izbornik programa.

Škola dokumentarnog filma Restart petomjesečni je intenzivni program uz međunarodne i domaće tutore koji odabranim polaznicima nizom predavanja i vježbi pružaju osnovne i napredne vještine potrebne za snimanje vlastitog dokumentarnog filma. U sklopu Filmske RUNDE gledamo osam filmova polaznika i polaznica Škole.

Uz glavni i popratni program prikazuje se i dokumentarni film redatelja Ivice Šute – Osijek, ruka koja daje. On govori o potrazi za izgubljenom kulturom (identitetom) grada Osijeka. Od 31. svibnja do 2. lipnja 2019. u galeriji Kazamat može se pogledati i samostalna izložba fotografija osječkog fotografa Zlatka Balentića. Autor se predstavlja s 39 fotografija, portreta i uličnih fotografija nastalih usporedno sa snimanjem spomenutog filma Ivice Šute.

Radionica autorskog filma i montaže Kö – MôNT – Låž održava se od 28. svibnja do 1. lipnja, a u subotu se premijerno prikazuju rezultati rada polaznika koji su tijekom pet dana istraživali kako uporabom filmskog jezika interpretirati stvarnost koja nas okružuje. U središtu je zanimanja filmska montaža, a njen je cilj filmom interpretirati osobni način viđenja svijeta oko sebe. Nakon toga slijedi zajednički rad kojim se želi prekrojiti, nadopuniti, napisati, snimiti i izmontirati kratki film koji će se premijerno prikazati na Filmskoj RUNDI u subotu, 1. lipnja 2019, u 20:30.

Uz projekcije filmova svi zainteresirani pozvani su i na neformalno druženje s filmašima, na kojemu će dijalogom, raspravom i razmjenom ideja s gostima, voditeljima radionica, festivalskim prijateljima i suradnicima saznati ponešto o njihovom radu ili im predstaviti svoj rad. Nakon projekcija u petak i subotu za DJ pultom sjede DJ Kema i DJ Umbo koji će rasplesati sve posjetitelje do dugo u noć. 

U slučaju kiše program će se održati u unutrašnjosti galerije Kazamat. Ulaz je na sva događanja besplatan.

Aktivnost programa provodi se uz financijsku podršku HAVC-a, DHFR-a, Zaklade Kultura nova, grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.

FOTO: FILMSKA RUNDA