LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Održava se u Splitu

Započinje 12. MAGfestival: ove godine festival posebnu pažnju pridaje opusu Borisa Papandopula uz vrhunske domaće i inozemne izvođače

Nakon više od jednog desetljeća koncertiranja u prekrasnoj Gotičkoj dvorani Muzeja grada Splita, omiljena ljetna glazbena poslastica održava se u raskošnoj secesijskoj dvorani Hrvatskog doma Split.

Nakon više od jednog desetljeća koncertiranja u prekrasnoj Gotičkoj dvorani Muzeja grada Splita, omiljena ljetna glazbena poslastica održava se u raskošnoj secesijskoj dvorani Hrvatskog doma Split.

Od 25. kolovoza do 5. rujna u Splitu će se održati 12. MAGfestival, međunarodni festival komorne glazbe. Festival organizira Udruga mladih akademskih glazbenika MAG, a od ove godine suorganizator je Hrvatski dom Split. Nakon što se u proteklih jedanaest godina festival održavao u redovito punoj Gotičkoj dvorani Muzeja grada Splita, od ove godine festival će se održavati u koncertnoj dvorani Hrvatski dom u Tončićevoj ulici.

Umjetnički voditelji festivala Josip Dragnić i Yaroslav Sadovyy te producent festivala Luka Jadrić ističu kako će nova profesionalna koncertna dvorana MAGfestivalu, ali i brojnim drugim glazbenim manifestacijama u Splitu, omogućiti značajan iskorak, kako na produkcijskom i organizacijskom, tako i na umjetničkom planu.

Unatoč preseljenju u novu koncertnu dvoranu, jedan od koncerata ovogodišnjeg MAGfestivala (Ansambl OKTOS) će se održati u Gotičkoj dvorani u ime dobrih starih vremena i uspješne jedanaestogodišnje suradnje s Muzejem grada Splita.

MAGfestival kao i prijašnjih godina daje izniman doprinos promociji hrvatskog glazbenog stvaralaštva, a povodom obilježavanja 125. godišnjice rođenja i 30. obljetnice smrti jednog od najvažnijih hrvatskih skladatelja Borisa Papandopula, MAGansambl kojeg mahom čine mladi splitski glazbenici će izvesti dva koncerta posvećena njegovom opusu.

Vrhunski koncertni klavir koji je postavljen u Hrvatski dom Split nagnao je organizatore da krenu novim smjerom i u festivalski program uvrste više komornih ansambala s klavirom, makar se radilo o duima. Tako nas ove godine očekuje koncert sjajnog, višestruko nagrađivanog hrvatskog dua D&B (Dubravka Vukalović i Bruno Vlahek) koji će izvesti raznovrstan program kojim oduševljava slušatelje u koncertnim dvoranama diljem svijeta.


Duo D&B (Dubravka Vukalović i Bruno Vlahek) / FOTO: MAG

Međunarodni karakter MAGfestivala brane dva izvrsna glazbenika zavidne međunarodne karijere. Mladi violinist Michael Foyle, profesor na prestižnoj Royal Academy of Music u Londonu i François-Xavier Poizat, pijanist nagrađivan i na znamenitom pijanističkom natjecanju Tchaikovsky u Moskvi, predstavit će se upravo na MAGfestivalu po prvi put hrvatskoj publici i to s programom sastavljenim od djela velikih francuskih skladatelja.

Valja spomenuti kako festival i ove godine daje priliku za afirmaciju novim ansamblima, pa će tako nedavno osnovani ansambl OKTOS kojeg čini osam sjajnih mladih hrvatskih glazbenika predstaviti splitskoj publici u Gotičkoj dvorani Muzeja grada Splita. Ulaz na ovaj koncert je besplatan uz prethodnu rezervacija mailom na magfestival12@gmail.com.

Ove će godine biti održano pet koncerata. Cijena festivalske ulaznica za četiri koncerta u Hrvatskom domu iznosi 120 kn, dok je cijena pojedinačne ulaznice za svaku koncertnu večer 40 kn. Ulaznice se kupuju on-line preko sustava Adriaticket ili na prodajnim mjestima u Splitu (Dancing Bear (Dioklecijanova 6), caffe bar Plava Kava (Put Supavla 1), Tisak Media Split (Vukovarska 207). Ulaznice će se moći kupiti i u Hrvatskom domu sat vremena prije početka koncerta.

Pokrovitelji MAGfestivala su Grad Split, Ministarstvo kulture RH i županija Splitsko-dalmatinska.

FOTO: MAG