LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zagreb Classic

Započeo festival orkestara pod otvorenim nebom Tomislavca

Povodom Dana državnosti velikim je glazbenim slavljem otvoren Zagreb Classic. Na idućem nastupu 29. lipnja očekuju nas članovi Zagrebačke filharmonije.

Povodom Dana državnosti velikim je glazbenim slavljem otvoren Zagreb Classic. Na idućem nastupu 29. lipnja očekuju nas članovi Zagrebačke filharmonije.

Svečani koncert povodom Dana državnosti Domovini u čast održan je ove subote 25. lipnja na Trgu kralja Tomislava. Tako je, u jedinstvenom ambijentu ispred Umjetničkoga paviljona u Zagrebu, otvoren prvi open air festival orkestara Zagreb Classic.

Veliko glazbeno slavlje upriličeno je pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović uz potporu gradonačelnika grada Zagreba Milana Bandića, u organizaciji Ureda predsjednice Republike Hrvatske, Grada Zagreba i Hrvatske radiotelevizije. U čarobnom ambijentu jednoga od najljepših parkova grada Zagreba, svečani koncert održali su Zbor i Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije pod vodstvom ruskoga dirigenta svjetskoga glasa Stanislava Kočanovskog.

Brojna publika pristigla je s navijačkim rekvizitima i u bojama hrvatske nogometne reprezentacije uoči utakmice Hrvatske i Portugala, prateći izvedbe na travi Tomislavca te uživajući u veličanstvenoj glazbi i atmosferi. Prigodni se program idealno uklopio u svečanost sa skladbama u koje je utkan nacionalni zanos najvećih glazbenih genija od Smetane, Chopina i Čajkovskog do Gotovca i Zajca.

Foto: G.A.D. produkcija

Ansamblima HRT-a pridružili su se vrsni mladi glazbenici koji su ime svoje domovine proslavili nedavnim velikim uspjesima na prestižnim međunarodnim natjecanjima: pijanist Aljoša Jurinić  finalist Chopinova natjecanja u Varšavi te bariton Leon Košavić dobitnik treće nagrade Međunarodnog natjecanja Stanisław Moniuszko u Varšavi.

S balkona Umjetničkog paviljona izvedbama su se pridružili članovi Simfonijskoga puhačkog orkestra Hrvatske vojske. Svojim nastupima koncert je uveličala naša ugledna mezzosopranistica Martina Gojčeta Silić te mladi virtuoz na tamburi bisernici, četrnaestogodišnji Marko Martinović koji će u kolovozu predstavljati Hrvatsku na Euroviziji mladih glazbenika u Kölnu.

Koncert pod otvorenim nebom Tomislavca uz počasne plotune povijesne postrojbe Keglevićeve straže i veličanstvenu glazbu, učinio je ovu prazničnu večer nezaboravnom. Simfonijski orkestar Muzičke akademije u Zagrebu je pod vodstvom Mladena Tarbuka nastupio 27. lipnja, a članovi Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića očekuju nas 29. lipnja u 21 sat. Stoga, ponesite dekice i povedite prijatelje. Ne propustite prvi open air festival orkestara u Zagrebu! Uživajte zajedno u glazbi na travi.

FOTO: G.A.D. PRODUKCIJA