LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Povezuju se mladi čitatelji i autori

Zaljubljenici u književnost dolaze na svoje; održava se projekt Čitaj, pitaj

Iza naziva Čitaj, pitaj krije se književni događaj na kojem će sve oči biti uprte u mlade autore jer na mladima svijet ostaje – a isto je i s književnošću. Uputite se 25. ožujka u knjižnicu Filozofskog fakulteta na panel-raspravu, kviz i još mnogo toga.

Iza naziva Čitaj, pitaj krije se književni događaj na kojem će sve oči biti uprte u mlade autore jer na mladima svijet ostaje – a isto je i s književnošću. Uputite se 25. ožujka u knjižnicu Filozofskog fakulteta na panel-raspravu, kviz i još mnogo toga.

Čitaj, pitaj povezat će mlade čitatelje s mladim autorima koji su aktivni na suvremenoj hrvatskoj književnoj sceni i omogućiti svim knjigoljupcima da vrijeme provedu u krugu ljudi s kojima dijele ljubav prema pisanoj riječi. Mladi koji svoje misli vole pretvarati u književna djela i oni koji ta djela vole čitati okupit će se 25. ožujka 2020. u 17:30 na njihovom omiljenom mjestu – u Knjižnici Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Nakon panel-rasprave slijede književni kviz Književnost na filmu Šalji dalje, popularni bookcrossing, odnosno razmjena knjiga.

Možeš li zamisliti da u pauzi na faksu umjesto na kavu s frendovima juriš na sastanak s nakladničkom kućom kako biste se dogovorili oko naslovnice za knjigu koju si napisao/la? Ili da do kasno u noć iznova pokušavaš preoblikovati jednu te istu rečenicu dok ti ne zvuči kako treba?

U školskim smo se klupama čitajući lektiru naviknuli u rukama imati djela književnika koji su postojali puno prije nas, a ponekad čak ni autori koji su nosili pridjev suvremeni više nisu bili među nama. Znaš li da postoje književnici koji imaju jednako godina kao i ti? Možda je baš osoba koja sjedi pored tebe na predavanju ili u menzi napisala i objavila knjigu. Nisu rijetki studenti koji su vrijeme preostalo nakon ispunjavanja fakultetskih obaveza, posla, malo odmora ili druženja s obitelji i prijateljima iskoristili za pisanje – i to književnih uspješnica za koje su primili brojne pohvale i nagrade.

Razvoj novih tehnologija, globalizacija, digitalizacija, društvene mreže i visoka očekivanja nikoga nisu zaobišli, ali upravo su mlađe generacije najviše pod utjecajem promjena koje je donijelo 21. stoljeće. Naglim razvojem izmijenio se svaki kutak svijeta u kojem živimo, ali ni književnost nije ostala imuna.

Gdje su i što rade mladi koji se bave književnošću u ovo vrijeme kada se cijele knjižnice kriju iza ekrana pametnih telefona, kada nas od svake informacije dijeli jedan klik, a potreba za zavirivanjem između korica i listanjem stranica od papira postupno se gubi? Ne postoji nitko tko bi na ovo pitanje mogao odgovoriti bolje od mladih književnika, a upravo će to zajedničkim snagama učiniti troje od njih na panel-raspravi s temom Što znači biti (uspješan) mladi autor u 21. stoljeću? u sklopu književnog događaja Čitaj, pitaj.

Dolaskom na ovaj kulturni događaj u organizaciji udruge Centar za razvoj mladih možeš samo profitirati – sigurno ćeš se zabaviti i pritom naučiti nešto novo, a možda i osvojiti vrijedne nagrade koje ti je osigurala nakladnička kuća Vuković & Runjić, koja je uz Knjižnicu Filozofskog fakulteta u Zagrebu glavni partner projekta. Uz Studentski.hr projekt će medijski popratiti Z1 televizija te Zabavni radio, a više informacija o samom događaju možeš pronaći na Čitaj, pitaj web-stranici, te na Facebook i Instagram profilima projekta. 

FOTO: STUDENTSKI.HR