LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
18. Festival prvih

Više od 70% mladih živi s roditeljima; raspisan natječaj za umjetničke radove o toj temi

Do 25. lipnja zaprimaju se umjetnički radovi koji će se prikazati u sklopu 18. Festivala prvih. Ovogodišnja je središnja tema instalacija Nikoline Butorac – „PRAZNINA DOMA / (Ne)vidljivi nomadi”.

Do 25. lipnja zaprimaju se umjetnički radovi koji će se prikazati u sklopu 18. Festivala prvih. Ovogodišnja je središnja tema instalacija Nikoline Butorac – „PRAZNINA DOMA / (Ne)vidljivi nomadi”.

Umjetnička organizacija Studio Artless otvorila je natječaj za prijavu radova na 18. Festival prvih. Ovog je puta tema Potreba za stanom i stambena politika.

Radovi mogu biti izvedeni u bilo kojem mediju, pod uvjetom da autor u tome mediju radi prvi put. Prijave s njegovim opisom, kratkom biografijom autora i kontaktom potrebno je poslati na e-adresu festivalprvih@gmail.com do 25. lipnja 2020.

Festival bi se trebao održati tijekom listopada u Centru kulture na Peščenici kao i dosad. No organizatori naglašavaju da postoji mogućnost održavanja u online obliku, stoga i radovi trebaju biti prilagođeni toj mogućnosti.

 

Središnju temu 18. Festivala prvih inspirira i zvučna i prostorna instalacija mlade umjetnice Nikoline Butorac (1986) – PRAZNINA DOMA / (Ne)vidljivi nomadi, nagrađena na 16. Festivalu prvih 2017. godine.

– Butorac kroz niz intervjua i jestivi plan stana propituje potrebu za vlastitim domom/stanom i označava je fikcijom nedostupne mladim ljudima. Stambeno je pitanje predmet njezina dugotrajnijeg umjetničkog interesa jer problem osjeća dubinski svojim. Naime, u Hrvatskoj od 70% do 80% mladih u dobi od 18 do 34 godine još uvijek živi s roditeljima jer si ne mogu priuštiti skupi najam ili kredit.

 

Butorac se pita hoće li time što nema novaca za vlastiti dom imati život otvoreniji za promjenu i isprobavanje života u drugim zemljama? Koliko je na takav način života i razmišljanja prisiljena, a koliko to uistinu želi? Ako postoje druge opcije – koje su one?

 

U postavci teme Festivala za 2020. suprotstavljaju se individualna potreba i nužnost te društvene (ne)mogućnosti njezinog rješavanja. Prema francuskom sociologu Pierreu Bourdieu u Social structures of Economy između pojedinca i stanja nekretnina stoji stambena politika. Ključni pojmovi kojima se opisuju problemi stambene politike jesu priuštivost (troškovi stanovanja u odnosu na visinu dohotka), pristupačnost, kvaliteta stambenog fonda i integrativnost (utjecaj na društvenu kohezivnost i stabilnost) (Bežovan, 2003). Bourdieu ističe kako kupnja nekretnine nije isključivo ekonomska transakcija, nego i društvena, s obzirom na to da je povezana s biološkom i socijalnom reprodukcijom.

 

Prijeka potreba ne može se lako zadovoljiti zbog komodifikacije stambenih prostora: stanovi su postali roba visokih cijena kvadrata i nepovoljnih kredita, uz visoke cijene. Kroz privatizaciju stambenog fonda koja se dogodila tijekom tranzicije stanovi su prepušteni tržišnoj regulaciji. Stambene politike gradova i države u relativno malom postotku zbrinjavanju socijalne slučajeve i braniteljsku populaciju, a tek odnedavno postoje mogućnosti državnog subvencioniranja kredita za mlade do 45 godina. Fond javnih stanova vrlo je malen i ne može služiti kao regulator/korektor stanja na tržištu.

 

Sva ta pitanja i probleme smatramo izuzetno poticajnima za umjetnička istraživanja, za diskurzivne programe i umjetničke radionice kojima ćemo oblikovati program 18. Festivala prvih. – navode organizatori. 


Dodatne informacije nalaze se na službenoj web-stranici Festivala.

FOTO: PIXABAY