LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Opera

Verdijeva „Traviata” uskoro premijerno u zagrebačkom HNK

​​​​​​​Ovo intimističko Verdijevo djelo bavi se vječnim temama ljubavi, društvenog licemjerja, žrtvovanja i iskupljenja.

​​​​​​​Ovo intimističko Verdijevo djelo bavi se vječnim temama ljubavi, društvenog licemjerja, žrtvovanja i iskupljenja.

Jedno od najpopularnijih opernih djela Traviata Giuseppe Verdija premijerno će biti izvedena 21. travnja u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu pod ravnanjem Srboljuba Dinića u režiji Huga de Ane.

Ovo intimističko Verdijevo djelo bavi se vječnim temama ljubavi, društvenog licemjerja, žrtvovanja i iskupljenja. Ona je i napad na malograđanski mentalitet, govori o licemjernosti društvenih razlika koje razdvajaju visoko društvo od polusvijeta.

– Iznimno smo zadovoljni što postavljamo operu Traviata u režiji, scenografiji i kostimografiji Huga de Ane. Usudim se reći da će ovo biti jedna hrvatska Traviata čiji će zaštitni znak biti slikar Vlaho Bukovac, no nećemo još otkrivati sve detalje. – rekao je ravnatelj Opere Giorgio Surian istaknuvši kako će u Traviati nastupiti vrhunski solistički trio u ulogama Violette Valery, Alfreda Germonta i Giorgia Germonta.

Uloga Violette Valery koju tumači Lana Kos (i Martina Zadro) među najzahtjevnijima je u sopranskom repertoaru te je za svaku solisticu izniman glazbeni i glumački izazov. Upravo je nastup u ulozi Violette na Festivalu Arena di Verona 2011. označio uzlet zapažene svjetske karijere Lane Kos.

Talijanski tenor Raffaele Abete u ulozi je Alfreda Germonta a prvaci Opere Ljubomir Puškarić ( i Davor Radić) tumačit će Giorgia Germonta.
 

Slavni redatelj Hugo de Ana rođen je u Argentini. Kao redatelj, scenograf i kostimograf postavio je više od šezdeset opernih produkcija diljem svijeta, a osobito su cijenjene njegove spektakularne scenografije i začudna upotreba svjetla. Karijeru je započeo u Teatro Colon u Buenos Airesu, nastavio u Čileu i Španjolskoj i od tada surađuje s prestižnim svjetskim opernim kućama. Njegove produkcije uključuju najpoznatija djela klasične operne literature za čija je uprizorenja dobio brojne nagrade.
 

Nastala prema drami Aleksandra Dumasa Dama s kamelijama praizvedenoj u Parizu 1852. godine, praizvedba Verdijeve Traviate dogodila se trinaest mjeseci poslije 6. ožujka 1853. godine u Veneciji. Iako joj je radnja smještena u 18. stoljeće, Verdi je inzistirao priča bude smještena u suvremeno doba, no uprava kazališta tražila je da se priča smjesti u prošlost. Tada se naime smatralo kako sadržaji opere moraju pripadati prošlosti i kako je mjerilo neukusa opernu radnju smještati u suvremenost. Verdi je tada povukao djelo i poslije godinu dana ponovo ga izveo ali u drugome venecijanskom kazalištu Teatro San Benedetto s mnogo pažljivije provedenim pripremama. Venecijanska se publika iskupila za praizvedbu i ovaj put uspjeh je bio golem te je Traviata krenula u svijet kao jedna od najpopularnijih i najviše izvođenih opera.

U središtu je radnje Violetta, pariška kurtizana čiji je lik nastao prema istinitoj osobi, Marie Duplessis, ekskluzivnoj kurtizani čiji je život i smrt inspirirao Verdija za njegovu najpoznatiju Operu.
 

Opera Traviata, nakon premijerne izvedbe 21. travnja na repertoaru je 23. i 25. travnja.

FOTO: PRESS