LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku

U Osijeku se održavaju Dani medijske pismenosti, naglasak je na studentima i medijskom obrazovanju

Odsjek za kulturu, medije i menadžment AUK-a sudjelovao je u svim dosadašnjim izdanjima Dana medijske pismenosti, a ove je godine u okviru Dana medijske pismenosti AUKOS-a 2023. ponovno pripremljen sadržajno bogat četverodnevni program kojim će se ujedno prigodno obilježiti i Svjetski dan slobode medija, 3. svibnja.

Odsjek za kulturu, medije i menadžment AUK-a sudjelovao je u svim dosadašnjim izdanjima Dana medijske pismenosti, a ove je godine u okviru Dana medijske pismenosti AUKOS-a 2023. ponovno pripremljen sadržajno bogat četverodnevni program kojim će se ujedno prigodno obilježiti i Svjetski dan slobode medija, 3. svibnja.

Od utorka, 2. svibnja, do petka, 5. svibnja 2023., održat će se Dani medijske pismenosti AUKOS-a 2023. koje organizira Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku (AUKOS) – Odsjek za kulturu, medije i menadžment, u suradnji s partnerima. 
 

Ovaj događaj održava se u sklopu 6. Dana medijske pismenosti koje od 24. do 30. travnja 2023. (s aktivnostima i u tjednima prije i poslije toga) na nacionalnoj razini organiziraju Agencija za elektroničke medije i Ured UNICEF-a za Hrvatsku, u suradnji s brojnim partnerima i uz potporu Ministarstva kulture i medija te Ministarstva znanosti i obrazovanja. Glavni ciljevi projekta su podizanje svijesti javnosti o važnosti medijske pismenosti i kritičkog razmišljanja o medijskim sadržajima, stvaranje prilika za medijsko obrazovanje što većeg broja građana, posebice djece i mladih te podrška nastavnicima i odgojiteljima osiguravanjem obrazovnih materijala za razvoj medijske pismenosti.

Odsjek za kulturu, medije i menadžment AUK-a sudjelovao je u svim dosadašnjim izdanjima Dana medijske pismenosti, a ove je godine u okviru Dana medijske pismenosti AUKOS-a 2023. ponovno pripremljen sadržajno bogat četverodnevni program kojim će se ujedno prigodno obilježiti i Svjetski dan slobode medija, 3. svibnja. Suradnici i partneri su Agencija za elektroničke medije i portal medijskapismenost.hr, a sa svojim aktivnostima uključila su se još dva Odsjeka Akademije – Odsjek za vizualnu i medijsku kulturu i, prvi put, Odsjek za kreativne tehnologije.

Bit će organizirano ukupno dvadesetak raznovrsnih sadržaja, raspoređenih na čak sedam osječkih lokacija. To su: prostorije AUKOS-a u Tvrđi (Trg Svetog Trojstva 3) i Ulici Petra Svačića 1/g, Fort Pub (Tvrđa), HRT – Radio Osijek, Studentski radio UNIOS, Elektrotehnička i prometna škola Osijek te glavni osječki Trg Ante Starčevića. Gotovo svi sadržaji organiziraju se uživo, dok će se Novomedijski kviz realizirati online i hibridnom formom.

Na programu su raznolika predavanja, radionice, izložbe, kvizovi znanja, projekcije filmova i videouradaka, tematske studentske radijske emisije, predstavljanje slavonskih medijskih i novinarskih festivala, umjetnička prostorna instalacija te panel-rasprava o utjecaju novih medija na mentalno zdravlje djece i mladih. 

Poseban je naglasak ponovno stavljen na studente pa će biti
predstavljeni mnogi kreativni i zanimljivi radovi i projekti koje su studenti svih pet studijskih godina (od 1. godine prijediplomskoga studija do 2. godine diplomskoga studija) i više studijskih smjerova uspješno realizirali na zadane teme iz područja medijske pismenosti i kritičkoga vrednovanja informacija i medijskih sadržaja. 

Ulaz na sva događanja je slobodan, a cjelokupan program, 
sa satnicama, lokacijama i dodatnim informacijama, naveden je u nastavku, a objavljen je i na društvenim mrežama i internetskoj stranici Akademije.

FOTO: UNSPLASH