LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Motovun Film Festival

Svjetska premijera dokumentarca o hrvatskoj glazbi devedesetih

Novi dokumentarni film nagrađivanog autora Miroslava Sikavice o hrvatskim domoljubnim pjesmama iz vremena Domovinskog rata „Glasnije od oružja“ premijerno će se prikazati na Motovun Film Festivalu.

Novi dokumentarni film nagrađivanog autora Miroslava Sikavice o hrvatskim domoljubnim pjesmama iz vremena Domovinskog rata „Glasnije od oružja“ premijerno će se prikazati na Motovun Film Festivalu.

Stop the War in CroatiaHrvatine, Čavoglave i Bože čuvaj Hrvatsku neke su od pjesama čijih se stihova svi dobro sjećamo uz nerijetko stezanje u grlu. Ratne devedesete obilježile su bombe, avioni, puške i tenkovi koji nisu ostajali samo na bojišnici već su u našu svakodnevicu ulazili preko radija i televizije, kroz note kojima su jedni opisivali košmar u kojem su se našli, a drugi potvrđivali svoju političku lojalnost.

U to vrijeme brojni bendovi, pjevači i skladatelji svoju su glazbu posvetili podizanju borbenog morala u državi, a nacionalna radiotelevizija pjesme je smatrala važnim oblikom političke borbe pa ih je naručivala, financirala, snimala i intenzivno emitirala. I dvadeset godina nakon završetka Domovinskog rata njegov soundtrack još uvijek izaziva pozornost, budi emocije, ali i kontroverze.

Film Glasnije od oružja, nagrađivanog redatelja Miroslava Sikavice, bit će premijerno prikazan na 20. Motovun Film Festivalu u srijedu 26. srpnja na glavnom gradskom trgu. Dokumentarac u produkciji FACTUM-a donosi detaljno istraživanje hrvatske glazbe devedesetih o kojoj govore tadašnji akteri i živi svjedoci poput Josipe Lisac, Zrinka Tutića, Jasenka Houre, Vere Svobode, frontmena grupe Opća opasnost Pere Galića, Josipa Ivankovića, Sandre Kulier i mnogi drugi. 

Na ovogodišnjem festivalu, uz najnoviji Sikavičin dokumentarac, publika će moći pogledati i njegov kratkometražni film Zvir, nagrađen posebnim priznanjem u Cannesu prošle godine

FOTO: MFF