LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ledeno putovanje

Sve o polarnom snu Davora Rostuhara

Avanturist Davor Rostuhar odvažio se na najteži izazov dosad – odlazak na Južni pol. U svojoj ekspediciji prešao je više od tisuću kilometara, ostvario svoj cilj i pobijedio samog sebe. Na predavanju održanom u Lisinskom podijelio je svoje dojmove s publikom i prikazao dokumentarac o samom putovanju.

Avanturist Davor Rostuhar odvažio se na najteži izazov dosad – odlazak na Južni pol. U svojoj ekspediciji prešao je više od tisuću kilometara, ostvario svoj cilj i pobijedio samog sebe. Na predavanju održanom u Lisinskom podijelio je svoje dojmove s publikom i prikazao dokumentarac o samom putovanju.

Davor Rostuhar ispunio je svoj san, sanjan 16 godina, odlaskom na Južni pol te je svoje iskustvo podijelio s brojnom publikom na predavanju održanom 6. lipnja u Lisinskom. U 47 dana prešao je na sanjkama 1163 kilometara solo, unsupported i unassisted te na taj način postao 26. čovjek u povijesti koji je to na taj način postigao.

Rostuhar se na to putovanje odvažio kako bi ispunio zadani cilj koji se nalazio daleko izvan njegove komfor-zone. Prije odlaska započeo je s teškim pripremama. Odlazak na planinu u Peruu poljuljao je na trenutak njegovu volju zbog hladnoće i ozeblina koje je tamo pretrpio. No nije posustao i učio je na svojim greškama. Također, putovao je na krajnji sjever Sibira i Grenlanda te preživljavao na temperaturi od -30 stupnjeva. Kao jednu od važnijih stvari naveo je vježbanje discipline, ali i fizičku pripremljenost. Skoro dvije godine prije odlaska trenirao je gotovo svaki dan po nekoliko sati dnevno.

Mi moramo svoj san poduprijeti svaki dan malim akcijama – napomenuo je Rostuhar.

Na zid svoje sobe stavio je veliku kartu Antarktike koja ga je svakodnevno motivirala da se suoči s izazovom koji testira njegovu volju i odlučnost. Smatrao je kako treba poraditi na duhovnoj strani i u Indiji proveo neko vrijeme usvajajući osnove meditiranja. Također, odradio je i mentalni trening kako bi psihički ojačao. Na taj način naučio je ne gledati probleme kao probleme, već kao izazove.

FOTO: Studentski.hr

Kao zadnju pripremu prije odlaska propješačio je 1200 kilometara po Hrvatskoj s kolicima punima knjiga koje je prodavao kako bi se financirao. Također, započeo je zajedno sa svojom ekipom i crowdfunding kampanju. Hodajući po Hrvatskoj, tražio je ljude da zapisuju savjete i svoje želje u njegovu knjigu snova koju je kasnije čitao na Južnom polu kada mu je bilo teško.

Nakon inspirativnog i živopisnog predavanja pušten je dokumentarac o njegovom odlasku koji je snimio za vrijeme svoje snježne ekspedicije. Emotivan videouradak na realan je način prikazao sve njegove borbe, padove i uspone te na kraju pobjedu, dolazak na zacrtano odredište. Kao odgovor na najčešće pitanje koje dobiva (Koje je iduće putovanje?), rekao je kako ga čeka najteža avantura dosada. Uputit će se u bračno putovanje sa svojom zaručnicom, koja mu je bila velika podrška i bez koje ne bi uspio ostvariti svoj cilj.

FOTO: STUDENTSKI.HR