LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Susret u Muzeju likovnih umjetnosti

Studirao je animaciju, pridružio se Disneyevim studijima, a potom se okrenuo stripu – Cyril Pedrosa u Hrvatskoj

– Osim obilaska izložbe koja je predstavljena u Osijeku, bit će i upriličen susret s autorom u dvorišnom prostoru Muzeja. – najavljuju iz MLU-a. 

– Osim obilaska izložbe koja je predstavljena u Osijeku, bit će i upriličen susret s autorom u dvorišnom prostoru Muzeja. – najavljuju iz MLU-a. 

Francuski strip autor Cyril Pedrosa, poznat po albumima Portugal, Ekvinociji i Zlatno doba, boravi u Hrvatskoj od 19. do 26. svibnja kao gost hrvatskog PEN-a i Francuskog instituta u Zagrebu. U nedjelju, 23. svibnja, posjetit će osječki Muzej likovnih umjetnosti i izložbu Nastavit će se… Strip i vizualna kultura u Hrvatskoj

– Ovom prigodom, osim obilaska izložbe koja je predstavljena u Osijeku u međuinstitucionalnoj suradnji s Muzejom za suvremenu umjetnost iz Zagreba, bit će i upriličen susret s autorom u 12:00, u dvorišnom prostoru Muzeja. – najavljuju iz MLU-a

Cyril Pedrosa (1972) studirao je animaciju na École des Gobelins. Potom se nakratko pridružio Disneyjevim studijima gdje je radio na filmovima Zvonar crkve Notre-Dame i Herkul.

– Nakon susreta sa scenaristom Davidom Chauvelom okrenuo se stripu. Objavio je brojna djela, uključujući Autobio, humorističnu seriju o ekologiji, 2004. godine i Portugal, koja govori o nedostatku nadahnuća i bezličnosti svakodnevnog života autora stripa koji će se ponovno roditi 2011. godine. Dobitnik je brojnih nagrada: Nagrada Le Point de la BD, Svjetska nagrada Bédélys, Nagrada knjižničara stripa, Nagrada publike na festivalu u Angoulêmeu... Nakon toga nastaju djela Les Équinoxes (Ravnodnevnice) 2014. i L’âge d’or (Zlatno doba) 2018. – ističu organizatori susreta.

Njegov boravak u Zagrebu, pojašnjavaju, dio je novog sporazuma bilateralne suradnje u području stripa koji su potpisale Vlade Republike Hrvatske i Francuske u veljači 2021. g. povodom obilježavanja stogodišnjice Francuskog instituta u Hrvatskoj.

– Nositelji projekta su Francuski institut u Hrvatskoj i Ministarstvo kulture i medija RH, u suradnji s Međunarodnim centrom stripa i slikovne umjetnosti iz Angoulêmea. Cilj je programa razvoj umjetničkih razmjena i priznavanje ovog medija kroz njegove edukativne, kulturne i gospodarske potencijale. Susret s Cyrilom Pedrosom u Osijeku Muzej likovnih umjetnosti organizira u suradnji s udrugom Hrvatski autorski strip i Ministarstvom kulture i medija RH. – dodaju.

Iz osječkog MLU-a mole sve posjetitelje da se pridržavaju trenutnih epidemioloških mjera. Dolazak je potrebno najaviti na njegovu Facebook profilu.

FOTO: MUZEJ LIKOVNIH UMJETNOSTI / PR FOTO