LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kultura je važna

Studentski kulturni centar poziva na minutu buke za kulturu

SKC Rijeka i Galerija SKC poziva Riječane i Riječanke da pojačaju radio, pjevaju, sviraju, viču, trube i buče točno u pet do podne, u subotu, 9. svibnja 2020.

SKC Rijeka i Galerija SKC poziva Riječane i Riječanke da pojačaju radio, pjevaju, sviraju, viču, trube i buče točno u pet do podne, u subotu, 9. svibnja 2020.

Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci i Galerija SKC, koji za Međunarodni studentski filmski festival STIFF prikupljaju umjetničke radove za izložbu Zvučne okupacije, pozivaju građanke i građane Rijeke da okupiraju tišinu zvukom i minutom buke poruče da im je kultura važna i da je, bez obzira na krizu, Rijeka još uvijek Europska prijestolnica kulture.

– U subotu, 9. svibnja, upravo na Dan Europe, u pet do podne, zastanite gdje god se zatekli i odvrnite radioprijemnike na frekvenciju lokalnih radijskih postaja. Pojačajte ih, otvorite prozore, izađite na balkone, potrubite automobilima, zapjevajte, zasvirajte, udarajte u lonce! Iz riječke luke oglasit će se sirena Kraljice mora koja će najaviti okupaciju tišine zvukom, a na isto su pozvani vlasnici brodova i brodica! – poručuju. 

Pjesma kojom će se bučiti bit će ona koja je obilježila velebno otvorenje EPK godine – Bella Ciao. Radijske postaje na čijim će se frekvencijama čuti minuta buke za kulturu jesu Radio Rijeka, Radio Korzo, Radio Roža, Laganini F.M., Radio Kastav i drugi. 

– Okupirajmo tišinu bukom i glasno poručimo: kultura nam je važna! Važni su nam i kulturni radnici i radnice, umjetnici i umjetnice, kolektivi, udruge, ustanove, svi oni koji se kulturom bave ili su se njome bavili za Rijeku 2020. Recimo kulturnim radnicima i radnicama  –  važni ste nam i podržavamo vas! – dodaju.

U ovim kriznim vremenima, napominju, bez dobrih filmova, knjiga ili glazbe, bez kulture i umjetnosti, izolacija bi nam svima bila teža, a dragi ljudi još dalji.

– Umjetnost spašava i u krizi, i zato nam je važno da Rijeka ustraje kao Europska prijestolnica kulture.  Zvuk premošćuje prostore od kojih se ovih dana suzdržavamo. Okuplja i osnažuje. U pjesmi se možemo okupiti i bez fizičkog kontakta. Pokažimo da smo tu. – zaključuju.

Dodatne informacije nalaze se na Facebook eventu

FOTO: PIXABAY