LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Uspjeh Sveučilišta Sjever

Studentica Multimedije osmislila novi koncept virtualne izložbe „AR exhibit”

– Cilj ovakve vrste izložbe proširene stvarnosti jest pokazati kako naše vizije mogu zaživjeti u stvarnom okruženju, ali i pokazati prednosti tehnologije te njezinu primjenu u potpuno novom okruženju. – poručuju sa Sveučilišta Sjever.

– Cilj ovakve vrste izložbe proširene stvarnosti jest pokazati kako naše vizije mogu zaživjeti u stvarnom okruženju, ali i pokazati prednosti tehnologije te njezinu primjenu u potpuno novom okruženju. – poručuju sa Sveučilišta Sjever.

Studentica diplomskog studija Multimedija na Sveučilištu Sjever Martina Stipan autorica je prve virtualne izložbe AR Exhibit s parallax tehnologijom. Implementacijom digitalnih alata za stvaranje umjetničkih djela, poručuju sa Sveučilišta, kreirala je izložbu proširene stvarnosti u kojoj su 2D digitalna umjetnička djela oživjela u 3D svijetu, a promatrač dobiva uvid u svijet mašte i pogled u prozor 2D umjetničkih radova. 

– Upravo potaknuta idejom nove tehnologije proširene stvarnosti (eng. Augmented Reality, AR), koja na važnosti sve više dobiva upravo u ovom specifičnom vremenu u kojem živimo, ideja i cilj ovakve vrste izložbe proširene stvarnosti jest pokazati kako naše vizije mogu zaživjeti u stvarnom okruženju, ali i pokazati prednosti tehnologije te njezinu primjenu u potpuno novom načinu i okruženju. – ističu sa Sveučilišta.

Martina Stipan ističe kako su njezina djela uglavnom digitalna, a glavni predmet su pejzaži.

– Digitalnom umjetnošću počela sam se baviti kao hobijem 2010. godine i trenutno imam više od 200 digitalnih umjetničkih djela. Područja mog zanimanja su grafički dizajn, digitalna umjetnost, video, animacija, 3D i fotografija – svi elementi koji su sastavni dio mog studija Multimedije. 

Izložba je prvotno nastala kao suradnja autorice i DD3D studija u Varaždinu koji se bavi 3D vizualizacijama, dodaju sa Sveučilišta Sjever.

– Prvo javno predstavljanje održano je na drugom izdanju 3D & design meetupu, stručnom skupu čiji je naglasak na praćenju novih tehnologija u 3D računalnoj grafici i dizajnu, a koji se održao u organizaciji Sveučilišta Sjever. Nakon ovog izlaganja, izložba je predstavljena i na osmom izdanju MOP festivala u Varaždinu, također u suorganizaciji Sveučilišta Sjever. 

Digitalnu AR izložbu sada možete pogledati iz udobnosti vlastitog doma na poveznici. Aplikacija je dostupna za Android i iOS platformu, radi na principu prepoznavanja targeta na temelju kontrastnih dijelova umjetničkih djela, a iznad svega prikazuje 3D projekciju umjetničkih djela. 

– Upravo studij Multimedija daje znanja potrebna za realizaciju ovakvih i sličnih projekata i iznimno smo ponosni na naše studente kad svoje stečeno znanje na studiju primijene i pokažu u praksi, kao što je i ovaj projekt naše studentice Martine. – ističe doc. dr. sc. Andrija Bernik, nositelj kolegija Virtualna i proširena stvarnost diplomskog studija Multimedije.

Dodao je kako su ovakvi radovi iznimno vrijedni jer prikazuju mogućnosti suvremene tehnologije, ali i nadahnjuju korisnike AR aplikacije za stvaranjem novih sadržaja te proširuju percepciju što 2D slika može biti.

FOTO: SVEUČILIŠTE SJEVER