LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Opera "Agrippina"

Studenti vraćaju Händelov repertoar na daske zagrebačkog HNK

Više od 100 studenata u suradnji s Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu predstavlja operu "Agrippina". Premijerno će se izvesti 16. travnja.

Više od 100 studenata u suradnji s Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu predstavlja operu "Agrippina". Premijerno će se izvesti 16. travnja.

Opera Agrippina Georga Friedricha Händela, koja će biti premijerno izvedena 16. travnja, nova je i posljednja ovosezonska premijera u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu, a riječ je o zajedničkom projektu Muzičke akademije, Akademije dramske umjetnosti, Akademije likovnih umjetnosti, Tekstilno-tehnološkog fakulteta i zagrebačkoga HNK-a.

Već sedmu godinu zaredom, više od 100 studenata predstavlja svoje umjetničko stvaralaštvo, koje je prethodnih godina rezultiralo uspješnim izvedbama kanonskih glazbeno-scenskih djela: Donizettijeva Ljubavnoga napitka, Mozartove Čarobne frule, Bizetove Carmen, Prokofjevljeva Ivana Groznoga, Slavuja  Igora Stravinskoga, Gluckova Orfeja i Euridike te praizvedbom fantastične opere Madame Buffault Borisa Papandopula, za koju je redateljica Dora Ruždjak osvojila Nagradu hrvatskoga glumišta za najbolje redateljsko ostvarenje u 2015. godini.

Dirigent je Tomislav Fačini, redateljica Dora Ruždjak, scenograf Zlatko Kauzlarić-Atač. Kostimografi su studenti TTF-a pod mentorskim vodstvom Barbare Bourek, a oblikovatelj svjetla Marko Mijatović (ADU) pod mentorskim vodstvom Borisa Popovića.

Opera seria u tri čina koju je Händel skladao na libreto Vincenza Grimanija prati priču o Agripini, Neronovoj majci, koja spletkama pokušava s trona skinuti svojega muža, rimskog cara Klaudija, i postaviti sina za cara. Grimanijev libreto smatra se antiherojskom satiričnom komedijom punom političkih aluzija. Händel je tu operu skladao na kraju trogodišnjega boravka u Italiji. Praizvedena je u Veneciji 26. prosinca 1709. i odmah je postigla izvanredan uspjeh. Praizvedbu je slijedilo, za to doba, neviđenih 27 uzastopnih izvedaba i odlične kritike.

 

Foto: Luka Pešun

 

Hvalila se kvaliteta glazbe koja je, u skladu s tadašnjim običajima, djelomice posuđena iz drugih autorovih djela, a djelomice i od drugih skladatelja. Unatoč javnome priznanju i entuzijazmu publike, Händel nije promicao daljnje izvedbe, a kako je i sam kao skladatelj izašao iz mode sredinom 18. stoljeća, Agrippina je pomalo zaboravljena.

U 20. stoljeću započela je obnova Händelova repertoara, čime se njegove opere vraćaju na njemačke, britanske i američke pozornice. Moderni kritičari Agrippinu smatraju prvim Händelovim remek-djelom, punim svježine i glazbene invencije, što ju čini jednom od njegovih najpopularnijih opera. Za razliku od kasnijih opera, ova proizlazi iz talijanske tradicije, što ju čini atipičnom i jedinstvenom.

FOTO: LUKA PEŠUN