LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Praizvedba predstave „Kralj umire“

Studenti FFZG-a propituju smrtnost na daskama koje život znače

Premijera Ionescove drame „Kralj umire“ održat će se u kazalištu Mala scena ove nedjelje u 20 sati i 30 minuta.

Premijera Ionescove drame „Kralj umire“ održat će se u kazalištu Mala scena ove nedjelje u 20 sati i 30 minuta.

Posljednju svibanjsku nedjelju svim ljubiteljima dramske umjetnosti odlučili su uljepšati Teatar M&M, studenti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i kazalište Mala scena. Naime, njihovom će se suradnjom 28. svibnja s početkom u 20:30 sati na kazališne daske Male scene postaviti predstava Kralj umire, postavljena prema tekstu velikog Eugenea Ionesca, u režiji Mire Muhoberac, koja je ujedno i praizvedba ovog velikog djela.

Drama velikog predstavnika teatra apsurda Kralj umire obuhvaća radnju koja se vrti oko vladavine kralja Bérengera Prvoga u nepoznatoj zemlji čije se ime ne spominje. Tema kojom se drama bavi, kretanje prema smrti i istraživanje vlastite smrtnosti, poveziva je s odjecima francuskog 17. stoljeća i šezdesetih godina 20. stoljeća. S jedne se strane u figuri Ionescova protagonista prepoznaje Luj XIV., poznati Kralj Sunce, čiji su preuzimanje krune i stvarne vlasti tematizirani u drami. Istodobno, vrijeme nastanka Ionescove drame upućuje na moguću poveznicu s tadašnjom francuskom politikom – De Gaulleom i njegovim geslom Europa od Atlantika do Urala, nerijetko citiranim tijekom povijesti europskih integracija. Unatoč jasnim vezama s dalekom prošlošću, drama je, kako to obično biva s teatrom apsurda, svevremenska: postoje aluzije na vrijeme u kojem živimo obilježeno ukinućem autoriteta i raspadom svijeta, praćeno egzistencijalnim problemima.

Predstava Kralj umire nastala je kao plod rada na kolegiju Uvod u scensku umjetnost i teatrologiju pod mentorstvom profesorice Mire Muhoberac, a glume studenti i studentice Filozofskog fakulteta: Ena Bašić, Mateo Duvnjak, Samanta Kretić, Lorena Slatina, Ivana Vilović i Karolina Zelenika, kojima se možete obratiti za ulaznice čija je cijena 20 kuna. Dodatne informacije možete pronaći na Facebook događaju. Atmosfera je na probama bila izvrsna i cijela glumačka družina zrači pozitivnošću te se nadaju kako će ozračje koje su sami doživjeli uspjeti prenijeti publici.

– Probe su meni osobno bile najzanimljivije i najzabavnije, iako moram priznati kako su ponekad bile zahtjevne i naporne. Posebno mi je teško bilo uskladiti govorenje teksta i kretanje u prostoru, ali vježbom je sve to nekako sjelo na svoje mjesto. Da bi se na pozornicu donijela određena emocija i da tu istu emociju osjete drugi glumci, ali i publika, uistinu je potrebno dobro poznavati dramsku osobu u čije cipele uskačemo. Priznajem da mi je jako drago što glumim kraljicu Margaretu jer mi se ona od svih likova u djelu najviše sviđa.  No s druge strane, tu je i velika odgovornost i pitanje hoću li moći na sceni biti pravo utjelovljenje  kraljice Margarete sa svim njezinim karakternim osobinama – rekla nam je Samanta Kretić koja premijeru s nestrpljenjem iščekuje.

Sve nam navedeno zvuči kao odličan razlog za nedjeljni posjet kazalištu s adresom na Medveščaku i uživanje u jedinstvenom dramskom ostvarenju o kojem će se zasigurno, kao i o prošlogodišnjoj izvedbi Dunda Maroja, naveliko pričati.

FOTO: VESNA MUHOBERAC