LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kula Lotršćak

„Space festival” traje još četiri dana; ne propustite super glazbu u starom dijelu Zagreba

Cilj festivala je predstaviti zagrebačkoj publici nepoznate i poznate umjetnike koji će se na par sati smjestiti na prvi kat Kule i predstaviti svoj nekomercijalni, indie tip glazbe te istaknuti autorsku vrijednost.

Cilj festivala je predstaviti zagrebačkoj publici nepoznate i poznate umjetnike koji će se na par sati smjestiti na prvi kat Kule i predstaviti svoj nekomercijalni, indie tip glazbe te istaknuti autorsku vrijednost.

Ukoliko ste u periodu od 12. rujna do danas prolazili kraj Kule Lotršćak, mogli ste čuti mile zvuke gitare i uživati među okupljenima na romantičnom dijelu staroga Zagreba.

Te žice su se trzale u sklopu Space festivala, unplugged projekta Galerije Klovićevi dvori. Cilj festivala je predstaviti zagrebačkoj publici nepoznate i poznate umjetnike koji će se na par sati smjestiti na prvi kat Kule i predstaviti svoj nekomercijalni, indie tip glazbe te istaknuti autorsku vrijednost.

Do sada su se na pozornici izmijenili Chui, Oridano Gypsy Jazz Trio, Gilbert, Valent Samardžija – NT:wave, Phaneron i Dječak iz vode.

Danas, 18. rujna, u 21 sat pozornicu će zauzeti Seine i Elephant and the Moon.

Seine je nastao u srednjoškolskim danima kao kantautorski odraz Ivana Ščapeca. Vodeći se svojom unutarnjom nježno-agresivnom senzibilnošću, na gimnazijskim kantautorskim večerima polako stiče slavu kao duhovni srodnik američkog freak-folk pokreta, premda u to vrijeme nije ni znao što je to. Nakon nekoliko demo snimaka, romantičnom jedincu pridružuje se Tena Rak koja na sebe preuzima pjevanje bek-vokala, sviranje harmonike i udaraljki. Tako negdje 2009. godine Seine zapravo počinje djelovati u današnjoj formaciji. Početkom godine 2011. izbacuju svoj prvi album naziva „2007-2009“, kao presjek radova u tih nekoliko godina. Od tada su odradili nekolicinu koncerata u Hrvatskoj, BiH i Sloveniji, a 2013. Seinov ''Valcer za kraj'' pojavljuje na prvoj kompilaciji regionalog ''Bistoa na rubu šume''. Svoju glazbu opisuju kao ekspresivni romantični folk.

Elephant and the moon je čemerni zagrebački alko-pop VIS. Petar je svoje glazbeno iskustvo počeo prikupljati u raznim zagrebačkim bendovima, a krajem 2011. odvažio se samostalno stati pred svjetla pozornice te publici predstavio 'tugaljive rokenrol pjesme na granici između amerikane i mamurnog kajanja, Balkan via Nashville'. Odnedavno je bend proširen u punu postavu, koju uz Petra Vranića čine Andreja Pančur, Mislav Vidaček i Sven Vranko. 

U petak, 19. rujna, također u 21 sat, sa Lotršćaka će odzvanjati Bebe Na Vole.
Adam Semijalac, odnosno Bebe Na Vole zagrebački je glazbenik za kojeg govore da svira blues kao da je rođen na delti Mississippija, ali osim toga Adam radi i glazbu za kazališne predstave i pregršt drugih projekata. Svira blues i sve što ima veze sa bluesom.

20. rujna u 21 sat na redu su  Babilonci i Mika Male.
Babilonci su bend - projekt “dobrog duha undergrounda” Zdenka Franjića, čiji prvi postav čine Pity i karizmatični vokal Aleksandar Stojković St iz Goribora, Hrvoje Stančina - Hrc, koji vodi glavnu produkcijsku riječ u bendu te Robert Bušić - Buš, inače frontman prve postave Kojota. Glazbenu osnovu benda činila osovina Zagreb – Bor. Tijekom godina, kao u pravoj kuli babilonskoj, kroz bend je u raznim suradnjama prodefilirala poprilična gomilica ljudi, i svatko je dao svoj obol. Fluktuirajući postav benda i danas garantira da nikad ne znate tko će točno nastupiti na nekom događanju, no ako ostali nisu prisutni tijelom, onda su zvukom i duhom. Od 2010. bend najčešće nastupa kao duo - Zdenko Franjić i Lju, uz pomoć matrica iz Hrcovog laboratorija zvuka, te ponekad Buševe ritam sekcije, dok novi zaokret u zvuku od 2013. donose novi članovi, paralelna postava Zdeninog projekta – Car, Mario (bas gitare), Kralj-Marek na elektronici i Hotko na trubi, te u ovom sastavu nude čisti eksperimentalni zvuk gdje ekipa radi što god želi i ne povinuje se nikakvim zakonima.

Mika Male je bend iz Zagreba. Nastao je početkom ovog tisućljeća. 2006. godine samoizdaju album Bijelo, 2010. godine album Vremenom, krajem 2013. godine album Sepija. Njihova glazba karakterizira se kao romantični folk, sa primjesama indieja, koji prvenstveno stvara dobar ugođaj u prostoriji, pa nije ni čudno da se njihov koncert u MM Centru povodom albuma Sepija smatra jednim od najboljih u toj godini.

Narednog dana u  21 sat dolazi DEDA, odnosno projekt Filipa Šovagovića.
Uz njega, ovaj bend čine: Robert Domitrović, Franjo Dijak, Kristian Petir, Vid Hribar, Fadil Abdulov i Goran Navojec. A o samom bendu je Filip nedavno izjavio:

„Pa mi imamo gotov album i sada ne tražimo izdavača, nego zapravo kao čekamo neki kontra efekt da zapravo vidimo koliko ćemo mi uspjeti, znači ovim nekim drugim kanalima mimo izdavačkih kuća zapravo kao nekako ući u, kaj ja znam, domove ljudi, u sjećanje, i tak, glave“.

O festivalu saznajte i na Facebook eventu. Vidimo se večeras na romantičnom mjestu uz super glazbu.

FOTO: FACEBOOK