LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Izložba vitraja u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju

„Solilokvij“ podsjeća na biljke i životinje koje s nama nastanjuju ovaj planet

– Opredijelivši se za tehniku vitraja, Dominique Jurić pristala je na njegova ograničenja, na breme duge i bogate povijesti, ali i na izazov njihova prevladavanja. – stoji u predgovoru izložbe.

– Opredijelivši se za tehniku vitraja, Dominique Jurić pristala je na njegova ograničenja, na breme duge i bogate povijesti, ali i na izazov njihova prevladavanja. – stoji u predgovoru izložbe.

Iznimna izložba vitraja Dominique Jurić, pod nazivom Solilokvij, otvara se u četvrtak, 20. srpnja, u 21 sat u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju. Ovo je osma u nizu izložbi posvećenih akademskoj slikarici i grafičarki Izabeli Šimunović, kojima Scena AMADEO i spomenuti muzej predstavljaju likovne umjetnike čija su djela inspirirana prirodoslovnom tematikom. Ostaje otvorena do 15. rujna 2017., a može se pogledati od utorka do nedjelje u terminu od 9 do 19 sati.

– Opredijelivši se za tehniku vitraja, Dominique Jurić pristala je na njegova ograničenja, na breme duge i bogate povijesti, ali i na izazov njihova prevladavanja. U doba kada svijetom blješte nebrojeni monitori – bez obzira obasjava li nas svjetlost Sunca ili odsjaj Mjeseca – njezin rad ponovno ukazuje na čovjekov odnos prema neposrednoj i jednostavnoj ljepoti prirode. Ima li primjerenijega mjesta od Prirodoslovnoga muzeja kako bi se i s pozicije umjetničke produkcije doslovno i simbolički podsjetilo na biljke i životinje koje cijelo vrijeme nastanjuju ovaj planet zajedno s nama!? – stoji u predgovoru Nikole Albanežea.

Dominique Jurić rođena je u Zagrebu. Nakon mature na Obrazovnom centru za kulturu i umjetnost upisala je studije Povijest umjetnosti i Etnologija na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Diplomirala je 1991. godine pod voditeljstvom prof. dr. sc. Ive Maroevića na temi Privatna galerijska djelatnost s posebnim osvrtom na grad Zagreb. godine 1988. sudjelovala je u radu međunarodnog muzeološkog tečaja Museological approach to the integrated use of cultural heritage u Dubrovniku. Na Akademiju likovnih umjetnosti upisala se 1993. godine Diplomirala je u klasi prof. Eugena Kokota, nastavnički smjer – slikarstvo. Jedina je studentica, u dugoj povijesti ALU-a, koja je diplomirala s temom vitraja te je imala diplomsku izložbu u Galeriji Forum. Kako u svom likovnom izrazu osobito njeguje tu tradicionalnu tehniku, boravila je na usavršavanju na studijskim putovanjima u Švicarskoj i Francuskoj. godine 1999. sudjelovala je u radu 3eme Forum international sur la conservation et la technologie du vitrail historique u Fribourgu. Iste godine prošla je seminar u Centre International du Vitrail u Chartresu, na temu Peinture sur verre, grisaille. Uz slikarstvo, bavi se dizajnom te likovnim radionicama za djecu. Imala je 25 samostalnih i 67 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu te joj se radovi nalaze u privatnim i galerijskim zbirkama. 

FOTO: PERCEIVEART