LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kulturni sadržaj

Snimite video s turopoljskim dijalektom i sudjelujte u Danima europske baštine

Na natječaj se, između ostalih, mogu prijaviti i učenici i studenti, a prijave je potrebno poslati do 14. rujna.

Na natječaj se, između ostalih, mogu prijaviti i učenici i studenti, a prijave je potrebno poslati do 14. rujna.

Udruge, umjetničke organizacije, ustanove, samostalni umjetnici, učenici i studenti, nastavnici zavičajne i medijske kulture, građani Grada Velike Gorice i Turopolja te svi ljubitelji tradicijske baštine mogu dostaviti videosnimke izvornih govornika turopoljskog dijalekta i time sudjelovati u natječaju Kak se spominamo v Turopolu. Dani europske baštine, manifestacija u sklopu koje će se prikazivati videi, održava se od 29. rujna do 3. listopada 2020. godine u Velikoj Gorici. 

Snimke će se koristiti u promidžbene i edukativne svrhe, a najuspješnije će biti prezentirane javnosti u okviru manifestacije Dani europske baštine, manifestaciji na međunarodnoj razini koja se u Gradu Velikoj Gorici obilježava od 2013. godine, svake godine s drugom temom. Ove godine tema na europskoj razini je Baština i obrazovanje – škola za život, a Grad Velika Gorica obilježit će ju pod nazivom Turopoljski dijalekt, koji je od 2017. godine zaštićeno kulturno dobro Hrvatske.

Prihvatljive videosnimke su sljedeće:
  • snimke izvornih govornika turopoljskog dijalekta, u trajanju do maksimalno 3 minute
  • snimke koje prikazuju izvorne govornike koji opisuju svakodnevne životne situacije, recitiraju pjesme, zagonetke, molitve, recepte i sl. na turopoljskom dijalektu
  • snimke koje mogu prikazivati i razgovor dvaju ili više izvornih govornika turopoljskog dijalekta
  • i snimke snimljene mobitelom.
Videozapise je moguće dostaviti do 14. rujna 2020. godine na e-adresu natjecaj.kultura@gorica.hr ili na službenu Facebook stranicu Dani europske baštine u Velikoj Gorici.
 
Uz videosnimku potrebno je ispuniti i priložiti Izjavu o suglasnosti za korištenje videosnimaka u promidžbene i edukativne svrhe u skladu s Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR-om). Izjava je u prilogu ovog Poziva. Izjavu potpisuju snimatelj videa te osobe koje su snimljene, a potpisanu Izjavu treba poslikati i poslati uz videosnimku.

Stručno povjerenstvo vrednovat će pristigle videosnimke uzimajući u obzir audiovizualnu kvalitetu snimke te uklopljenost u zadanu temu. Predviđene su nagrade za najuspješnije snimke. Najuspješnije videosnimke bit će objavljene na društvenim mrežama te službenim stranicama Ministarstva kulture – Dani europske baštine i Grada Velike Gorice. Sva pitanja vezana za ovaj Poziv mogu se postaviti elektroničkim putem, slanjem upita na adresu elektroničke pošte: natjecaj.kultura@gorica.hr.
FOTO: PIXABAY