LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Projekcije u Kinu Europa

Sjećanje na Charlieja Chaplina uz jednu od najboljih komedija svih vremena

„Cirkus” je priča o siromašnom i gladnom Skitnici, a ujedno jedna od najboljih filmskih komedija svih vremena. Povodom obljetnice smrti njenog redatelja, producenta i glumca, zagrebačku publiku očekuju četiri njene izvedbe.

„Cirkus” je priča o siromašnom i gladnom Skitnici, a ujedno jedna od najboljih filmskih komedija svih vremena. Povodom obljetnice smrti njenog redatelja, producenta i glumca, zagrebačku publiku očekuju četiri njene izvedbe.

Povodom 40. obljetnice smrti velikog Charlieja Chaplina, Kino Europa ponovno donosi jednu od njegovih najznačajnijih komedija. Prikazat će kultni Cirkus uz glazbenu pratnju orkestra Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem maestra Krešimira Batinića.

Zagrebačka će publika u ukupno četiri izvedbe, u utorak i srijedu, 19. i 20. prosinca (18:30 i 20:30 sati), gledati jednu od najboljih filmskih komedija svih vremena koja je ujedno i autobiografska metafora Chaplinove komičarske karijere. Komičar je umro na Božić, 25. prosinca 1977, ostavivši iza sebe bogatu filmsku karijeru ispunjenu nezaboravnim filmskim trenucima te stvorivši vjerojatno najpoznatiji lik s celuloidnih vrpci svih vremena, legendarnog Skitnicu.

Cirkus (1928) nam donosi priču o siromašnom i gladnom Skitnici kojeg u cirkusu zamjenjuju za džepara. Bježeći od policajaca koji jure za njim, on izvodi urnebesne napore kako bi im umaknuo te nehotice postaje hit-točka. Nakon toga, vlasnik cirkusa poželi ga angažirati za stalni nastup i tek tada započinju prave avanture ovog antijunaka. Osim što je glumio, režirao i producirao film te skladao glazbu, Chaplin je izveo i većinu akrobatskih scena u filmu, nerijetko s nekoliko stotina ponavljanja. Produkcija filma zapamćena je kao jedna od najkontroverznijih u povijesti filma. Osim što se poklopila sa senzacionalnim razvodom Chaplina i Lite Grey te, posljedično, njegovim financijskim krahom, praćena je brojnim nevoljama na setu – od krađa i urušavanja scenografije, požara, pa do uništenja snimljenih materijala. Unatoč tome, film je dočekan s oduševljenjem, a Chaplin je za njega primio i svog prvog Oscara na prvoj ikad održanoj ceremoniji te nagrade 1929. godine

Ulaznice za projekcije iz programa Fil(m)harmonije mogu se kupiti na blagajni Kina Europa i online po cijeni od 60 kuna. Program je sufinanciran sredstvima Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba i Turističke zajednice Grada Zagreba.

FOTO: COMMONS.WIKIMEDIA.ORG